Het échte verhaal achter de Zuid-Afrikaanse tienling die werd geboren

De waarheid is boven water gekomen.

Tienling

Het was onlangs wereldnieuws: in Zuid-Afrika was een vrouw bevallen van een tienling. Een wereldrecord. Toch werd er kort daarna getwijfeld aan haar verhaal en is nu de waarheid boven water gekomen.

Fake news

De 37-jarige Gosiame kreeg bijna een plekje in het Guinness Book of World Records voor "meeste levendgeboren kinderen bij één geboorte" omdat ze van maar liefst tien kinderen zou zijn bevallen. Het nieuws werd geschreven door een journalist van Independent Media. Volgens hem kwam de ene helft van de kinderen via een vaginale bevalling ter wereld en de andere helft via een keizersnede. Het zou gaan om drie jongens en zeven meisjes. Nu blijkt het hele verhaal niet waar te zijn.

Toen de lokale overheid sociaal werkers wilden sturen om de vrouw te helpen, bleken de kinderen nergens te bekennen. De vrouw weigerde te vertellen waar de kinderen waren en het ziekenhuis kon niet bevestigen dat ze daar was bevallen. Vervolgens liet ook de vermeende vader van "de kinderen" van zich horen. Hij gaf aan geen contact meer met de vrouw te hebben en het verhaal pas te geloven als hij de kinderen met zijn eigen ogen had gezien.

Psychische gezondheid

Verder onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de moeder helemaal geen moeder bleek te zijn. Sterker: ze was recentelijk helemaal niet bevallen of zelfs ook maar zwanger geweest. "De resultaten van ons onderzoek bevestigen wederom dat er geen tienling is geboren in het Steve Biko Academic Hospital", meldt het ministerie in een persbericht. Een curieuze ontdekking, waarop de vrouw in het ziekenhuis werd opgenomen om onder andere haar psychische gezondheid te checken. Daar zou ze nu tegen haar wil worden gehouden, heeft haar advocaat laten weten.

Voor de journalist, die nu opbiecht dat hij zijn bronnen niet goed had nagetrokken, en het mediabedrijf die het 'broodje aap-verhaal' over de tienling schreven, krijgt de boel nog een staartje. In de berichtgeving zouden zij naar buiten hebben gebracht dat de lokale overheid zich ten tijde van de bevalling schuldig had gemaakt aan 'medische nalatigheid'. Diezelfde Afrikaanse autoriteit zegt nu juridische stappen tegen de journalist en het mediabedrijf te ondernemen vanwege reputatieschade.

Bron: AD, Panorama | Beeld: iStock

Lifestyle
  • AD, Panorama
  • iStock