Krijg jij een knalrood hoofd tijdens het sporten? Hier komt het door

Aha!

Heb je na je workout een knalrood hoofd? No worries. Het is heel normaal. Waar die verkleuring toch van komt? Wij leggen het je uit.

Rood hoofd

De een zal er meer last van hebben dan de ander, maar voor veel mensen hoort het er gewoon bij: zodra je je inspant krijgt je hoofd direct een flink rode kleur. Maar we hebben goed nieuws: je hoeft je verder nergens zorgen om te maken. Het is namelijk niet schadelijk.

Krijg jij jeuk aan je lichaam tijdens het sporten? Dit is de oorzaak

Afkoelen

Als je (hard) traint of je inspant– en je lichaamstemperatuur dus omhooggaat – gaat je lichaam zweten om koeler te worden, en dat zorgt er dan weer voor dat de bloedvaten in de huid uitzetten. Hiermee kan je bloed, dat zich normaliter dieper in je lichaam verscholen houdt, dichter onder het huidoppervlak terechtkomen. En dat is een slimme zet van je lichaam: zo kan er nog meer zuurstof rondgepompt worden. En dat kun je, als je met een kop als een biet op de loopband staat te puffen, goed gebruiken.

Opletten

Het is dus een hele natuurlijke reactie van je lichaam en je hoeft je er geen zorgen om te maken. Merk je echter dat je duizelig wordt, misselijk bent, of nóg meer zweet dan normaal? Dan kan het een teken zijn dat je over je grenzen bent gegaan. In zo’n geval is het verstandig om direct op te houden met sporten, ergens rustig te gaan zitten (bij voorkeur een iets koelere omgeving) en rustig water te drinken.

Hoewel je je misschien ergert aan zo’n rood hoofd, is het absoluut niet verstandig om dit te verbergen met bijvoorbeeld make-up. Door het sporten vergroten namelijk ook je poriën, waardoor vuiltjes en andere stoffen (zoals vettige make-up) deze extra goed kunnen verstoppen. En dát wil je natuurlijk voorkomen. Kortom: lang leve het rode zweethoofd!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock