Plas lang ophouden? Dit gebeurt er met je lichaam

Het kan resulteren in een aantal nare gevolgen.

Er is geen wc in de buurt, je hebt geen zin of ligt zo lekker warm in bed: er zijn verschillende redenen om je plas in te houden. En dat is niet altijd heel prettig. Daar komt bij dat het ook nog eens serieuze gevolgen kan hebben. Wij sommen ze op.

Je blaas kan slapper worden

Je blaas is in principe een spier en je blaas kan gemiddeld maar 450 milliliter vasthouden. Daarna moet-ie geleegd worden. Doe je dit niet? Dan raakt je blaas overwerkt en wordt de spier overbelast. Hierdoor kan het dat je blaas uit vorm raakt en dat het gebeurt dat je je urine niet binnen kunt houden.

Je hersenen raken in de war

Hou je je plas te vaak in? Dan kan je blaas dusdanig rekken waardoor je hersenen ook niet meer doorhebben wanneer je nu wel of niet moet plassen. Dit kan in het uiterste geval als gevolg hebben dat je zomaar je plas laat gaan zonder dat dat de bedoeling is.

Je kunt een urine-infectie oplopen

Uit onderzoek blijkt dat de helft van de vrouwen weleens last heeft gehad van een flinke blaasontsteking. Deze infectie kan ontstaan doordat je niet op tijd naar het toilet bent gegaan. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om zich in je urineweg te verspreiden en dit zorgt voor dat pijnlijke, branderige gevoel. Helaas kan het nog meer nare gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het koorts, pijn en kramp veroorzaken.

Andere organen kunnen beschadigd raken

Je blaas is een onderdeel van je urinesysteem en dit is een onderdeel van je nieren. Nieren filteren natuurlijk het afval en scheiden het overige water uit je bloedstroom. Als je niet naar de wc gaat wanneer je echt moet, gaat de urine terug naar waar het vandaan komt en dit kan ervoor zorgen dat je nieren beschadigen.

Kern van het verhaal: plas ophouden moet je alleen doen als het écht niet anders kan.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock