Is één van jouw goede voornemens om duurzamer te leven? Er zijn wel honderden kleine dingen die je kunt doen. Zo kun je de verwarming lager zetten, korter douchen en je afval scheiden. Maar óók met je interieur kun je duurzaam te werk gaan.
Duurzaam interieur
Het is niet gek dat je zo nu en dan toe bent aan een nieuwe, frisse wind en je interieur om wil gooien. Maar ieder jaar een hele nieuwe inboedel aanschaffen, is alles behalve duurzaam. Daarom hieronder een aantal tips om duurzamer te werk te gaan.
1. Ga voor natuurlijke materialen
Van bamboe en rotan tot kurk en wol: er zijn genoeg duurzame materialen die ook nog eens heel stylish zijn. Een grote interieur trend van 2022 is hout in huis en laten er nou net een hoop duurzame houtsoorten zijn. Denk aan hardhout, tweedehands hout of gerecycled hout.
2. Kies gerecyclede materialen
We zien meer en meer meubels van gerecyclede materialen. Zo zijn er tegenwoordig meubels van mycelium leer (gemaakt van paddenstoelen), gerecyclede PET-flessen en gerecycled hout. Let bij de laatste goed op het FSC-Recycled label wat betekent dat het product is gemaakt van minimaal 85% gerecycled hout.
3. Zoek naar vintage vondsten
Toe aan iets nieuws? Kijk dan eerst rond in kringloopwinkels, vintage markten en tweedehands platformen als Woppah en Marktplaats. Deze (online) winkels staan vol met tweedehands design pareltjes die niet zouden misstaan in jouw paleisje. Je hebt vaak iets unieks, je betaalt er minder voor én je gaat verspilling van materialen tegen.
4. Doe een duurzaamheidscheck
Wil je toch een nieuw meubelstuk kopen, maar wel eentje die duurzaam is? Een goede tip is het platform furn.nl. Hier kun je meubels met elkaar vergelijken via een duurzaamheidsfilter. Ook kun je bij het aanschaffen van een nieuw item letten op verschillende duurzaamheidslabels.
5. Kies items waar je jarenlang van kunt genieten
Wist je dat een meubelstuk gemiddeld na zeven jaar wordt vervangen? Dat is best lang, maar de meeste meubels kunnen nog langer mee. Koop daarom een nieuw meubelstuk met het idee dat het nog jarenlang in je huis staat, niet met het idee dat het slechts een leuke trend is voor één seizoen. Gaat er iets kapot, laat het dan repareren. Is het vies, laat het reinigen. Ben je er op uitgekeken? Laat het opnieuw stofferen of geef het product zelf een make-over. Wil je er toch echt vanaf, zet het dan niet zomaar bij het grof vuil. Verkoop het door of geef het weg.
Bron: RTL Nieuws, Eco Today, Wonen & Co, Cribio, Detjer, Circl | Beeld: iStock