Roken, drinken en rauw vlees; het zijn van die dingen waarvan iedereen weet dat je ze niet moet nuttigen tijdens een zwangerschap. Maar er zijn ook dingen die minder bekend zijn, maar die wel beter vermijd kunnen worden.
Onder de zonnebank
Zowel een bezoekje aan de zonnebank als een middagje op een strandbedje kunnen erg ontspannend zijn. Als je zwanger bent, kun je dit allebei echter beter overslaan. Te veel UV-straling kan er namelijk voor zorgen dat je verkleurde vlekken op je gezicht krijgt. Die vlekken kunnen nog wegtrekken, maar in veel gevallen gebeurt dat niet en zit je er dus mee. Bovendien is UV-straling niet per se schadelijk voor je baby, maar de warmte van de zon wel. Die warmte zorgt er namelijk voor dat jouw lichaamstemperatuur stijgt en daar kan de baby ook last van krijgen.
De kattenbak schoonmaken
Dit is iets wat veel vrouwen niet weten: als je zwanger bent, mag je de kattenbak niet schoonmaken. Dit komt doordat kattenontlasting de parasiet Taxoplasma Grondii bevat. Als een zwangere vrouw met die parasiet in aanraking komt, kan dat ervoor zorgen dat een baby met afwijkingen wordt geboren. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot een miskraam of stilgeboorte. Absoluut niet doen dus, ook niet met handschoenen! Heb je katten die buiten komen? Ga dan ook niet tuinieren gedurende je zwangerschap. Katten doen hun behoefte ook in de tuin, waardoor je daar ook kans hebt om met de parasiet in aanraking te komen.
Naar de sauna
Net als een bezoekje aan de zonnebank is een middag sauna voor veel mensen een bron van ontspanning. Je kunt wel naar de sauna als je zwanger bent, maar alleen na het eerste trimester. Ging je voor je zwangerschap al bijna nooit naar de sauna? Dan is het verstandig om hem toch te vermijden, omdat je lichaam dan niet aan de temperatuurverschillen gewend is. Ging je wel regelmatig? Dan kun je er af en toe nog even kort heen tijdens je tweede en derde trimester. Zorg ervoor dat je alleen naar de ruimtes gaat waar de temperatuur niet boven de tachtig graden uitkomt en breng er maximaal tien minuten in door.
Pijnstillers en hooikoortsmedicatie nemen
Doorgaans klinkt een paracetamolletje als een onschuldige optie. Toch moet je er voorzichtig mee omgaan als je zwanger bent, omdat er coffeïne in zit. Dit kan schadelijk zijn voor je baby. Doe dus altijd eerst navraag bij je huisarts of verloskundige voor je pijnstillers neemt tijdens je zwangerschap. Dan weet je zeker dat je een veilige soort gebruikt. Vooral in je derde trimester is dat enorm belangrijk. Ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen en aspirine kun je bijvoorbeeld beter vermijden, omdat die de kans op aangeboren afwijkingen of een miskraam vergroten.
Daarnaast worden antihistaminepillen, die mensen slikken als ze hooikoortsklachten hebben, afgeraden voor zwangere vrouwen. Die medicijnen komen namelijk in je bloed terecht en kunnen dan via je placenta bij je baby komen. Er is nog niet zoveel bekend over de invloed die anti-allergiemedicijnen hebben op de gezondheid van ongeboren kinderen, dus is het verstandig om daarmee op te passen. Ook hier geldt daarom: overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige voor je deze medicijnen inneemt.