Jada Pinkett Smit openhartig over alopecia: 'We gaan vrienden worden'

Ze besloot onlangs helemaal kaal te gaan om de kale plekken te verbergen.

Jada Pinkett Smith en de ziekte alopecia zijn sinds dit weekend veelbesproken. Will Smith deelde tijdens de Oscars een flinke mep uit aan komiek Chris Rock die een grap maakte over het haar van zijn vrouw, die aan de haaraandoening lijdt. Onlangs vertelde ze er nog openhartig over, toen ze besloot helemaal kaal te gaan om zo de kale plekken te verbergen.

Open over alopecia

In 2018 begon Jada haar te verliezen, wat al snel kale plekken werden. Het was het begin van alopecia. De jaren daarna bleef ze updates geven over de haaraandoening, maar onlangs maakte ze bekend helemaal kaal te gaan omdat de kale plekken te opvallend werden.

Op Instagram vertelde ze in een korte, maar empowering video openhartig over haar haarverlies. Lachend liet ze een deel van haar hoofd zien waar geen haar meer groeit. “Op dit moment kan ik alleen maar lachen. Zoals jullie allemaal weten struggle ik met alopecia en opeens op een dag… kijk naar deze lijn. Moet je zien!” vertelt ze. De actrice vervolgt dat het van de een op andere dag op haar hoofdhuid verscheen. “Dit gaat wat lastiger worden om te verbergen, dus ik dacht, ik deel het gewoon, zodat jullie er geen vragen over gaan stellen.”

Acceptatie en empowering

Jada ziet niet bij de pakken neer en maakt er het beste van. “But you know, mama gaat er wat strassteentjes op doen. Ik ga een kroontje voor mezelf maken. Dat is wat mama gaat doen.” Ook de omschrijving van haar Instagrampost maakt duidelijk dat ze haar alopecia volledig probeert te accepteren, hoe moeilijk dat soms ook is. “Ik en deze alopecia gaan vrienden worden… punt!”

Alopecia areata

Jada kampt alweer verscheidene jaren met alopecia, officieel alopecia areata. Bij deze haaraandoening worden personen plotseling gedeeltelijk kaal, waarbij vooral de haren op het hoofd uitvallen, maar ook de wimpers en wenkbrauwen aangetast kunnen worden. In 2018 sprak Jada hier voor het eerst over tijdens een aflevering van Red Table Talk.

Alopecia is een auto-immuunziekte die iedereen kan treffen. Wel is het zo dat het veel vaker voorkomt bij zwarte vrouwen. Zo vertelt dermatoloog Crystal Aguh, die zich specialiseert in haarverlies, dat bijna 50 procent van de zwarte vrouwen een vorm van haarverlies ervaart. We kunnen daarom alleen maar hopen dat Jada's openheid een positief effect heeft op vrouwen die ook met alopecia of ander haarverlies kampen.

Bron: Elegance | Beeld: BrunoPress