Wondermiddel: dit smeersel uit je keukenkastje zou rimpels voorkomen

Je kunt er maar beter op tijd bij zijn.

De schappen liggen vol met smeersels voor op je huid, maar het wondermiddel tegen rimpels is dichterbij dan je denkt… Namelijk gewoon in je keukenkastje!

Natuurlijk en effectief

Minimalistische en natuurlijke skincare is de laatste jaren hard aan een opmars bezig. Kokosolie, zoals de naam al doet vermoeden, is van nature afkomstig uit kokosnoten, en past perfect in dit natural beauty-plaatje. Niet zo gek dus dat je een paar jaar geleden werd doodgegooid met kokos-tips. Smeer het in je haarpunten, maak er een gezichtsmasker van, verwijder je make-up ermee… Kokosolie is als we het internet mogen geloven een heus wondermiddel. Maar het is meer dan een beauty hype. Onderzoek wijst namelijk uit dat de rijpere huid zomaar eens goede vrienden zou kunnen worden met kokosolie. En daar hebben we wel oren naar.

Zijdezacht, glad en vol

Kokosolie is van nature een verzachtend middel. Wanneer je het aanbrengt op de huid, kan het groeven in de opperhuid opvullen, legt de medische website Healthline uit. Daardoor voelt je huid gelijk een stuk zachter aan. Maar het grootste voordeel zit ‘m in de hydratatie die kokosolie biedt. De olie zorgt ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt, dus bye bye droog huidje, hallo stevige, volle huid. Uit onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift Dermatitis blijkt ook dat kokosolie een effectieve en veilige moisturizer is. En een goed gehydrateerde huid is een huid waarop rimpels en fijne lijntjes minder snel ontstaan én minder snel zichtbaar zijn.

Volgens de New Yorkse dermatoloog Dr. David Bank kunnen de antioxidanten in kokosolie ook helpen om het verouderingsproces van de huid te vertragen. “Oxidatie is één van de belangrijkste oorzaken van een ouder wordende huid, en kokosolie kan helpen om de schade van vrije radicalen te verminderen”, legt hij uit aan TheLifeCo.

Opgepast!

Voordat je naar de badkamer holt om een dikke klodder kokosolie over je gezicht te wrijven, willen we je nog wel een waarschuwing meegeven. Naast de positieve eigenschappen van kokosolie kan het goedje ook een minder prettig effect op je huid hebben. Mensen met een huid die snel geïrriteerd is of gevoelig is voor onzuiverheden, kunnen last krijgen van (te veel) kokosolie. “Kokosolie is zeer comedogeen, wat betekent dat het een groot probleem kan zijn voor de gevoelige of onzuivere huid”, waarschuwt dermatoloog Paul Dean van Skin Resource.MD. “Dat betekent dat kokosolie de poriën niet binnen kan dringen en de huid kan verstikken of de poriën kan verstoppen. Het blijft als het ware op de huid liggen en trekt niet in.” Het advies van deze dermatoloog? “Zoek naar huidverzorgingsproducten waarin kokosolie is verwerkt als ingrediënt. Zo profiteer je wel van alle voordelen die het te bieden heeft, maar heb je ook een product dat voor de meeste huidtypes gebruikt kan worden.”

Bron: Elegance | Beeld: iStock