Joann van den Herik over onzekerheid tijdens jeugd: 'Ik was altijd de dikste van de klas'

‘Jongens in de klas noemden mij een zeekoe’

Joann van den Herik wil vrouwen die worstelen met hun uiterlijk een belangrijke boodschap meegeven: je bent écht goed zoals je bent. Ze schreef erover in haar eerste boek Joann’s weg naar zelfliefde. In de nieuwste Grazia vertelt het model en influencer over haar eigen ervaringen.

Onzekerheid bij vrouwen

“Veel jonge vrouwen zijn onzeker over zichzelf: ze hebben eetstoornissen, gebruiken fillers en botox en denken dat ze niet goed genoeg zijn”, stelt Joann in de nieuwste Grazia. En dat is precies de reden waarom ze een boek heeft geschreven. “Dat wil ik veranderen. De body positivity movement is heel sterk, maar er was nog niet echt een boek. Voor hen schreef ik over een meisje in wie ze zich kunnen herkennen.”

Stoer doen

Joann besefte al op jonge leeftijd dat haar lichaam blijkbaar niet voldeed aan het heersende schoonheidsideaal. “Vanaf het moment dat ik ongesteld werd, zo rond mijn elfde”, vertelt ze. “Ik was altijd de dikste van de klas, dus als andere meisjes zichzelf ‘dik’ noemden, dacht ik: maar jullie zijn superdun!”

Op de middelbare school werd het erger en kreeg ze allerlei nare opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. “Jongens in de eerste klas noemden mij een zeekoe. Ik vond het heel erg, maar je bent twaalf, dus wat doe je als de hele klas erom lacht? Ik deed een beetje stoer terug, maar eigenlijk paste dat niet bij me, want ik ben best lief. Of ik ging het grappige meisje uithangen, om maar niet het dikke meisje te hoeven zijn.”

Heel alleen

De nare opmerkingen hadden grote impact op de jonge Joann. “Ik voelde me heel alleen en was ervan overtuigd dat niemand anders hiermee rondliep. In tijdschriften en op televisie zag ik niemand die op mij leek. Social media versterkte dat alleen maar: ik zag alleen maar perfecte foto’s van dunne meisjes en vergeleek mezelf met hen. Het had me zo geholpen om iemand te zien die relatable was. Dat begon pas toen Ashley Graham op Instagram ging. Ik ben blij dat ik nu zelf meiden kan helpen met mijn Insta en boek.”

Wat Joann tegen hen zou willen zeggen? “Ik besef dat het wel erg makkelijk klinkt, maar toch om je echt niks van anderen aan te trekken. Ik heb me pas later gerealiseerd dat mensen die onaardige dingen zeggen zelf heel onzeker zijn. Ze proberen zich beter te voelen over zichzelf door anderen omlaag te praten. Dus probeer erboven te staan, want hun gedrag heeft niks met jou te maken.” Hear, hear! 

Bron: Grazia | Beeld: Brunopress