Het lichaam werkt soms op miraculeuze manieren. Heb je eindelijk eens tijd om te genieten van een welverdiend weekend, lig je opeens in een donkere slaapkamer met migraine. Denk je dat je de enige pechvogel bent? Helaas, door chronische stress hebben velen last van het fenomeen 'weekendmigraine'
Weekendmigraines en vakantiegriepjes
Het is heel stom, maar juist wanneer mensen vrij hebben (of dat nu een vakantie of lang weekend is), krijgen ze vaker last van kwaaltjes. "Er is best veel bewijs dat mensen ziek worden tijdens een break van hun normale leven", vertelt Dr. Sarah Jarvis aan Stylist. "Interessant genoeg is er ook een welbekend fenomeen genaamd 'weekendmigraine', waarbij mensen lijden aan pittige migraines tijdens hun vrije dagen, in plaats van op de momenten dat ze moeten werken."
Juist op de momenten waarop we echt even tot rust willen komen, slaan de gezondheidskwalen dus toe. Waarschijnlijk komt dat omdat we op die momenten onze chronische stress niet meer maskeren. "Stress op de korte termijn kan goed zijn. Je maakt dan meer adrenaline aan, waardoor je in een vecht- of vluchtmodus komt, vertelt Dr. Jarvis. Evolutionair gezien was dit handig, bijvoorbeeld toen onze voorouders moesten wegrennen voor gevaar. Tijdens ons alledaagse leven kan het ons daarnaast helpen om bepaalde taken te voltooien (met de nadruk op kan), maar op de lange termijn is stress altijd nadelig. "Dit leidt tot hoge niveaus van cortisol die je immuunsysteem kunnen aantasten."
Chronische stress
De meeste mensen – of ze het nu doorhebben of niet – leiden aan chronische stress. Dat hoeft niet eens te maken te hebben met een grote workload, het kan ook te maken hebben met de balans vinden tussen werk en privé. Als dit niet lukt, kan ons dat ook chronische stress opleveren. Tijdens die vakantie - of dat ene lange vrije weekend - ervaren we die druk niet, of in ieder geval een stuk minder.
Tegen de tijd dat je eindelijk een break neemt, kan het zijn dat je (onbewust) al helemaal opgebrand bent. "Wanneer de stress er dan niet meer is en je cortisolniveau afneemt, kan het een grote impact hebben op je immuniteit", vertelt Dr. Jarvis. Oftewel: je bent op dat moment veel gevoeliger voor een verkoudheid. Je zit immers niet meer in die flight-or-fight modus. Onderzoek toont zelfs aan dat onze pijngrens wordt verhoogd door hoge cortisolwaarden. Die ene hoofdpijn? Die voelt daardoor veel minder heftig aan dan wanneer je een hoofdpijn hebt zonder stress.
Voorkomen
Goed, we weten nu waarom we ziek worden tijdens onze vakantie. Maar dat willen we, als het even kan, graag voorkomen. Dit kun je doen door te zorgen dat je niet te veel stress hebt voor je op vakantie gaat. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Volgens Dr. Jarvis is een goede planning hierin key. "Vooruitplannen is de beste manier om stress te limiteren." Dan hoef je vlak voor je vakantie niet bang te zijn dat al je werkzaamheden niet goed uitgevoerd zijn. Uiteraard is het ook belangrijk dat je tijdens je vakantie goed voor jezelf blijft zorgen. Zorg voor genoeg slaap, beweeg voldoende en eet – ondanks alle verleidelijke snacks op je vakantiebestemming - gezond. Good luck!
Bron: Stylist, Marie Claire | Beeld: iStock