Zo bescherm je je huid écht goed tegen de zon

De beste tips & tricks!

Skin care. Sun protection. Woman apply sun cream. Woman With Suntan Lotion On Beach In Form Of The Sun. Portrait Of Female With  Drawn Sun On A Shoulder. Suncream. Girl Holding Moisturizing Sunblock.

Ter ere van de Dag van de Zonnebrand én de zomer die voor de deur staat, praten wij je bij over hoe je ervoor zorgt dat je echt goed beschermd bent tegen de zon. Even snel smeren is namelijk lang niet genoeg. Lees je mee?

Goed beschermd

De zon is goed voor je humeur en geeft een vitamine D boost, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: de zon is óók schadelijk voor je huid, dus zorg ervoor dat je jezelf goed beschermt. Er zijn wel honderden verschillende soorten zonnebrand te verkrijgen, van sprays tot crèmes en van factor 20 tot factor 50. Tot onze favorieten behoort de NIVEA SUN Protect & Hydrate lijn.

Waarom wij zo'n fan zijn? Omdat de producten meer bieden dan alleen bescherming tegen de zon. De lijn gaat vroegtijdige huidveroudering tegen, beschermt de huidbarrière tegen uitdroging, respecteert het microbioom van de huid en bevat vitamine E. Je bent na het smeren meteen beschermd, de formule zorgt voor een intensieve hydratatie van wel 48 uur, is waterbestendig en zorgt ervoor dat je huid daarna zijdezacht aanvoelt. Extra pluspunt: ook de oceaan wordt gerespecteerd want er zitten geen octinoxate, oxybenzone en octocrylene UV-filters in de producten en de sprays zijn grotendeels biologisch afbreekbaar.

Daarom delen wij samen met NIVEA tips & tricks om altijd goed beschermd de deur uit te gaan.

Tips & tricks

1. Check je huidtype

Kies jij voor factor 15, 20, 30 of 50? Welke beschermingsfactor je moet gebruiken is afhankelijk van je huidtype, je leeftijd, en de UV-factor. Zoek deze dingen vooraf op. Twijfel je? Dan kun je beter een te hoge factor gebruiken dan een te lage.

2. Iedere twee uur aanbrengen

Het is belangrijk om iedere twee uur een nieuwe laag zonnebrand aan te brengen. Het liefst houd je zelfs iedere 90 minuten als basisregel aan. De werking van zonnebrand kan verminderen door o.a. transpireren, zwemmen en afdrogen. Dankzij waterresistente zonbescherming zoals de NIVEA SUN Protect & Hydrate lijn wordt dat wel beperkt, maar het blijft belangrijk om regelmatig opnieuw zonnebrand aan te brengen. Daarnaast is bewezen dat mensen over het algemeen niet heel goed smeren - niet dik genoeg of niet op alle plekken. Als je regelmatig een nieuwe laag smeert, weet je zeker dat je goed zit. "Zie het als een huis dat je schildert: er moeten altijd verschillende lagen overheen voor een muur egaal is geschilderd", aldus een dermatoloog van het Amerikaanse huidkankerinstituut.

Mocht je nou heel veel zwemmen, mocht je huid eerder rood worden, of gaat je huid eerder branderig aanvoelen, smeer dan vaker. Zorg er daarnaast voor dat je ook afwisselt met in de schaduw vertoeven, je beschermende kleding en accessoires draagt en niet midden op de dag in de zon zit.

3. Tegelijkertijd water drinken

Combineer het iedere twee uur aanbrengen van je zonnebrandcrème met het drinken van een groot glas water. De aanbevolen 1,5 liter water per dag komt neer op zo'n 6 glazen water, wat ongeveer overeenkomt met het aantal keren dat je je zonnebrandcrème overdag opnieuw moet aanbrengen. Zo blijf je extra gehydrateerd op warme dagen.

4. Vergeet de 'verborgen' plekjes niet

Veel plekjes worden vergeten in te smeren. Zeg maar eerlijk: ook jij bent weleens met verbrande voeten naar huis gegaan. Maar dat is niet de enige plek die overgeslagen wordt. Ook de haarlijn en hoofdhuid, oogleden, lippen, oren en handen worden vaak vergeten. Maak die fouten dus niet!

5. Check hoe lang de zonnebrand moet inwerken

Je snel insmeren en de zon in? Dat is niet altijd slim. Sommige crèmes hebben namelijk een half uurtje nodig om in te werken. Die van de NIVEA SUN Protect & Hydrate lijn overigens niet; daarmee ben je na het smeren meteen beschermd. Fijn!

6. Is hij nog goed?

Zonnebrandcrème is niet oneindig houdbaar, maar het is een fabel dat je 'em na een jaar absoluut niet meer kunt gebruiken. Je kunt er vanuit gaan dat je zonnebrand na een jaar de helft van de SPF is verloren. Een nieuwe kopen is het beste, maar als je dat niet doet is het goed om hierop te letten: is de kleur afwijkend, ruikt hij vreemd of ziet de crème er anders dan normaal uit? Weg ermee.

7. Altijd beschermd

Bescherm je huid niet alleen in de zomer, maar iedere dag. Óók als de zon niet schijnt. Want ondanks dat je hem niet altijd ziet, is de zon er wel degelijk, zelfs op een bewolkte voorjaarsdag. Ook als je onder een parasol ligt, moet je smeren. UV straling gaat daar namelijk doorheen.

Favorieten

Nu je helemaal goed voorbereid bent, mag in je tas een fles(je) NIVEA SUN Protect & Hydrate absoluut niet ontbreken. Of je nou de hele dag op het strand zit, of on the go bent. Hieronder de favorieten van de Happy in Shape redactie.

Spray SPF15 - 200ML To Go SPF30 - 50ML Travel size SPF50+ - 100ML Mini SPF30 - 30ML Zonnemelk SPF30 - 200ML

Lekker smeren

Jouw favoriet gevonden? Dan is het tijd om (dagelijks!) lekker te smeren, zeker nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien. Gelukkig is de NIVEA SUN Protect & Hydrate lijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo is er zowel een spray als een lotion in verschillende formaten. Er is ook een reisformaat, handig als je alleen handbagage bij je hebt, en een klein 'to-go' flesje. Deze is zo compact, dat hij makkelijk in je handtas past. Handig! Alle producten zijn er in SPF 15, 20, 30 en 50+.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met NIVEA.