Deze 5 huidproblemen wijzen op een vitamine D-tekort

Kamp jij in de wintermaanden ook vaker met huidproblemen dan in de zomer?

Better watch out for those wrinkles

Kamp jij in de wintermaanden ook vaker met huidproblemen dan in de zomer? Dan kan het heel goed zijn dat je een tekort aan vitamine D hebt. Dat kun je herkennen aan deze vijf huidproblemen.

1. Zweet

Huh, zweet? Ja, overmatig zweten kan een symptoom van een vitamine D-tekort zijn. Loop jij in de winter met zweetdruppeltjes op je bovenlip of een natte rug? Slik supplementen of zoek eens wat vaker het middagzonnetje op en kijk of het helpt.

2. Grauwe huid

Ziet je huid er grauw en dof uit? Ook dit is een bekend symptoom van een vitamine D-tekort. Vitamine D wordt aangemaakt door de huid als reactie op zonlicht. Als je niet genoeg vitamine D aanmaakt kan je huid zichzelf niet goed vernieuwen, waardoor je een grauwe huid krijgt. Waarschijnlijk heb je ook donkerdere kringen onder je ogen.

3. Fijne lijntjes

Vitamine D werkt als een antioxidant. Dit betekent dat het vecht tegen de factoren die rimpels en fijne lijntjes veroorzaken. Bij een vitamine D-tekort krijg je dus sneller fijne lijntjes en uiteindelijk rimpels. Dit is tegenstrijdig met waar vitamine D vandaan komt, namelijk zonlicht. UV-straling maakt je huid juist kapot waardoor je sneller rimpels en pigmentvlekken krijgt. Ga daarom nooit zonder huidbescherming, dus een goede zonnebrand of dagcrème met factor, de zon in.

4. Droge huid

In de winter hebben veel mensen last van een droge huid. Dit komt deels door de kou en de droge lucht van de radiator die staat te loeien, maar ook door een tekort aan vitamine D. Een droge huid is een duidelijk symptoom van een vitamine D-tekort en kan gemakkelijk worden opgelost door zonlicht, supplementen of zelfs crèmes met vitamine D.

5. Acne

Het is echt waar dat je huid er vaak slechter uitziet in de winter, want ook puitjes zijn een teken van een vitamine D-tekort. Vitamine D zorgt ervoor dat je huid minder snel ontsteekt en rood wordt. Een tekort eraan betekent dus een extra rode huid door acne en rosacea.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock