Artsen waarschuwen voor menstruatiecup: 'Kan koperspiraal meetrekken'

Aii...

Girl holds a cute menstrual cup in her hand

Gebruik je een menstruatiecup en heb je ook een koperspiraal? Dan moet je erg voorzichtig zijn, zo stellen huisartsen. Het spiraaltje kan namelijk meekomen bij het verwijderen van de cup. En daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Gevaar

Doordat een menstruatiecup licht vacuüm trekt bij het uitvouwen, kan het spiraaltje bij verwijdering van de cup uit de baarmoeder getrokken of verplaatst worden. Hierdoor beschermt het niet meer tegen zwangerschappen. En dit kan gebeuren zónder dat jij het doorhebt. Erg gevaarlijk dus. Hoe zijn ze hier nou achtergekomen? Het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten van het RIVM kreeg in anderhalf jaar tijd vijftien keer de melding van een gedeeltelijk of volledig uitgestoten koperspiraal. Deze vrouwen gebruikten een menstruatiecup. Zes van deze vrouwen raakten daarna zelfs zwanger, waardoor ze erachter kwamen dat er iets niet goed ging. Dit kan echter nog veel vaker zijn voorgekomen dan die vijftien keer, want de meldingen zijn op vrijwillige basis.

Ook in Amerika is er drie jaar lang onderzoek gedaan naar de cup in combinatie met een koperspiraal. Onder de meer dan duizend vrouwen die meededen, bleek dat degenen die een menstruatiecup gebruikten drie keer zo veel kans liepen op uitstoting van die spiraal als vrouwen die tampons of maandverband gebruikten.

Vacuüm

Drie procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 16 en 49 jaar die seksueel actief zijn, gebruikt een koperspiraal. Dit blijkt uit cijfers van de Gezondheidsenquête van het CBS in samenwerking met het RIVM, Rutgers en Soa Aids Nederland. Doordat de koperspiraal geen hormonen afgeeft, worden vrouwen nog steeds ongesteld en kan het door de spiraal ook nog eens heviger zijn. Een menstruatiecup is in dat geval handig, omdat die meer bloed op kan vangen dan een tampon of maandverband.

Belangrijk om te weten, is dat je het vacuüm op moet heffen voordat je de cup uit je vagina haalt. Verschillende merken van menstruatiecups hebben deze informatie toegevoegd aan hun bijsluiters, om de kans op uitstoting van een spiraal kleiner te maken. Het is echter geen garantie, dus raden de merken aan om eerst je huisarts of gynaecoloog om advies te vragen.

Check je cup

Gynaecoloog Wenche Klerkx, verbonden aan het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein, zegt tegen de Volkskrant dat het niet betekent dat vrouwen met een spiraaltje nooit meer veilig een cup kunnen gebruiken. “Als het vacuüm echt goed wordt opgeheven, door de cup eerst een beetje in te knijpen voordat je hem naar beneden trekt, kun je een cup veilig blijven gebruiken.” Check daarnaast de inhoud van de cup. Zie je iets glinsteren? Kijk dan even goed of het je spiraaltje is. Zo voorkom je onwetendheid over of je beschermd bent of niet.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock