Janneke Scherpenhuyzen: 'In hardlopen kan ik mijn uitlaatklep vinden’

Wij spraken de fitgirl over haar grootste passie: sport.

Janneke Scherpenhuyzen reisde als succesvol model de hele wereld over. Slechts drie jaar geleden ontwikkelde ze een grote liefde voor trailrunnen en alle andere vormen van actief bezig zijn in de natuur. Inmiddels mag ze zich één van de gezichten van PUMA noemen. Wij spraken haar over haar grootste passie: sport.

Waarom is sport belangrijk voor jou?

"Sport is mijn passie. Pas drie jaar geleden heb ik het sporten fanatiek opgepakt, nu hardloop of train ik dagelijks. Ik doe een combinatie van kracht, cardio & HIIT klassen bij onder andere Saints & Stars, maar ook hardlopen op de weg of trails in de natuur en de bergen. Aan het eind van de maand heb ik de Marathon in Montblanc staan; zo'n 10 a 12 uur uur door de bergen rennen. Sport inspireert en motiveert mij om nog meer van het leven te genieten en er alles uit te halen. Niets is mij te gek. Zodra ik een zware race heb volbracht, ben ik aan het einde van de race al aan het fantaseren welke de volgende gaat zijn. Ik race niet voor snelheid of om het podium te halen, ik race omdat ik in hardlopen mijn uitlaatklep kan vinden. Omdat ik het heerlijk vind om onderdeel te zijn van een onwijs bijzondere community van hardloop-gekken zoals ik die allemaal dezelfde passie delen, houden van buiten zijn en genieten van hoe hun lichaam telkens weer een stap voor de andere weet te zetten. Je moet fysiek, maar vooral ook mentaal sterk zijn en in jezelf geloven."

Hoe zien je trainingen eruit?

"Twee of drie keer per week doe ik een Holy Shred of Holy Booty klas bij Saints & Stars gecombineerd met ongeveer drie keer per week 10 km hardlopen op de weg. Vaak in een leuke outfit van PUMA. Mijn doel is om één keer per week een lange weg- of trail run erbij te maken. Het liefst train ik 's ochtends en lekker buiten in de natuur, zodat ik kan genieten van frisse lucht en mooie uitzichten."

Pas je je voeding aan op het vele sporten?

"Ja, ik let ik op mijn voeding. Het liefst eet ik gezonde, pure ingrediënten en maak ik veel zelf, zoals granola en bananenbrood. Ik eet vegetarisch met af en toe een stukje vis en veel fruit. Ik drink weinig alcohol en vooral veel water. Ik hoef hier niet bewust over na te denken, want het is zo’n gewenning en onderdeel van mijn levensstijl geworden."

Wat is je favoriete sport gear?

"Ik draag graag naadloze en comfortabele sportkleding, maar wil er ook leuk uitzien. Het motiveert mij meer om in een mooie outfit te gaan sporten dan een bij elkaar geraapt zooitje. Maar het belangrijkst is natuurlijk dat het comfortabel en functioneel is. Momenteel ben ik de nieuwe hardloopschoen, de Deviate NITRO Elite Racer van PUMA aan het uitproberen. So stay tuned!"

Train je wel eens op een andere manier?

"Ik vind het leuk om regelmatig een totaal andere sport uit te proberen of te doen. Via ClassPass boek ik soms een hot yoga of pilates klas, bijvoorbeeld. Ik geloof erin dat het alleen maar goed is voor je lichaam en spieren om af en toe andere sporten met andere bewegingen te beoefenen, zodat je lichaam niet afhankelijk is van één type sport of spiergroep. Daarnaast leidt het je mentaal ook af en zorgt ervoor dat je niet uitgekeken raakt op een sport of sportklas. Ook vind ik het leuk om af en toe aan sportevenementen deel te nemen, omdat het ervoor zorgt dat je nieuwe sporten kunt uitproberen en nieuwe mensen die allemaal een gezamenlijke passie delen leert kennen. Twee vliegen in een klap!"

Muziektip?

"Momenteel luister ik tijdens het hardlopen veel naar de "We Be Vibin" muzieklijst op Spotify; een heerlijk vrolijk lijstje! Tijdens mijn lange runs op de weg luister ik vaak naar podcasts, zodat ik niet verveeld raak tijdens het rennen. Fijne inspirerende podcasts zijn die van "Runner’s World NL" en "Liefde voor Lopen" op Spotify."

Ultieme tip voor beginners?

"Probeer een sport of manier van bewegen te vinden waar je plezier in hebt. Als je iets doet wat je niet leuk vindt, dan houd je het niet vol. Het is belangrijk dat sport een onderdeel van je lifestyle wordt, zodat je er niet over na hoeft te denken, maar automatisch ’s ochtends wakker wordt en zin hebt om te bewegen. Als je jezelf niet kunt motiveren om naar een sportklas te gaan, plan dan lesjes met een goede vriend of vriendin, zodat je elkaar kunt motiveren om te gaan. Of ga lekker wandelen in de natuur met een muziekje op en pak zo veel mogelijk de fiets. Het maakt niet uit wat het is, beweging motiveert en zorgt ervoor dat je alleen maar meer wilt bewegen omdat je je er zowel mentaal als fysiek beter door gaat voelen."

Golden Holy Run van PUMA en Saints & Stars

Ook de redactie van Happy in Shape is gek op hardlopen. dat inspireerde redacteur Mireille om zich in te schrijven voor een halve marathon in oktober. "Ik ben sinds een paar weken aan het trainen. Samen gaat dat beter dan alleen, heb ik ondervonden. Want als je met iemand anders rent, word je toch net wat meer aangespoord door te gaan. Afgelopen weekend trainde ik niet alleen met een vriendin, maar met een hele groep door de Golden Holy Run van PUMA en Saints & Stars."

"We verzamelden bij een vestiging van de gym in Amsterdam Oud-Zuid en deden daar een warmin-up met niemand minder dan de olympische sprinter Liemarvin Bonevacia. Fijn, want ik weet dat hardlopen een sport is waarbij blessures helaas op de loer liggen. Daarna gingen we als groep de Amsterdamse straten op, richting het Vondelpark. Even was ik bang dat het tempo te hoog zou liggen, maar dat was niet zo. We renden netjes net onder de zes minuten per kilometer en voor ik het door had, waren we aan het einde van het rondje Vondelpark (terwijl ‘ie best flink was) en gingen we dezelfde route terug naar de gym. Zo'n 5,6 kilometer later was het tijd voor high fives en stretchen en wachtten koude handdoekjes, lekkere ginger-drankjes, 'veggie oats' en proteïne repen op ons. Oh, en een dj. Het was mijn eerste ervaring met een hardloop-event, maar door het gevoel van ‘samendoen’ is het zeker voor herhaling vatbaar. Op naar de halve marathon!"

Beeld: Janneke Scherpenhuyzen