Nationaal Hitteplan gaat vandaag in: dit houdt het voor jou in

Ook wordt er gewaarschuwd voor smog.

Too hot at home

Vandaag en morgen wordt het behoorlijk warm in Nederland. Het RIVM waarschuwt dat we onze gezondheid de komende dagen extra goed in de gaten moeten houden én komt vanaf vandaag met het Nationaal Hitteplan. We leggen je uit wat dit precies inhoudt. 

Nationaal Hitteplan

De afgelopen weken hebben we volop kunnen genieten van zomerse temperaturen en een lekker zonnetje. Maar deze week wordt het wel héél bont. Met temperaturen ruim boven de 30 graden, waarschuwt het RIVM dat we onze gezondheid extra goed in de gaten moeten houden. Vooral kwetsbare groepen, zoals ouderen, kunnen last krijgen van gezondheidsproblemen. “Ouderen vormen de kwetsbaarste groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben”, laat het instituut weten.

Andere kwetsbare groepen zijn bijvoorbeeld mensen met chronische gezondheidsproblemen, mensen in een sociaal isolement, daklozen, mensen met overgewicht en de allerjongsten. Het RIVM raadt daarom aan hen goed in de gaten te houden. Kleine signalen als vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen kun je beter niet negeren. Ernstigere problemen zijn bijvoorbeeld uitdroging of een hitteberoerte.

Tips

Het Nationaal Hitteplan komt met het advies om voldoende water te drinken en de woning koel te houden. Ook kun je zware lichamelijke inspanning beter vermijden. Ten slotte vraagt het RIVM om goed op te letten op mensen in je omgeving die mogelijk extra hulp kunnen gebruiken. Ook krijgen organisaties, professionals en vrijwilligers de vraag om eventueel maatregelen te nemen om kwetsbare groepen te beschermen.

Smog

Naast de hitte op zich, zorgen de hoge temperaturen mogelijk ook voor smog in een groot deel van Europa. Er geldt dan ook een smogwaarschuwing naast het Hitteplan. Hierover zegt het RIVM: “Zowel extreme hitte als hoge concentraties ozon in de zomer (zomersmog) hebben invloed op iedereen. Maar ook zomersmog kent kwetsbare groepen, zoals ouderen, kinderen, mensen met ziekten aan de luchtwegen en mensen die zich inspannen in de buitenlucht.” Kortom: houd je hoofd koel vandaag en let goed op jezelf én op anderen.

Bron: Tips & Weetjes, Metro Nieuws | Beeld: iStock