Deze ‘onschuldige’ gewoonte kan wijzen op Parkinson en dementie

Je kunt het maar beter weten.

Side view of emotionally stressed mid adult woman standing in the kitchen next to a blister of pills

Een beetje brabbelen, of juist hele verhalen vertellen: praten in je slaap komt weleens voor. Vooral bij kinderen wordt dit veel gezien, bij volwassenen minder. Maar ga je opeens uit het niets in je slaap praten, terwijl je dat eerder nooit deed? Dan is het geen verkeerd idee om aan de bel te trekken.

Van kinds af aan

Vooral bij kinderen op de basisschool komt praten in de slaap veel voor. Ongeveer de helft van deze kinderen houdt ‘s nachts hele verhalen en dit is totaal niet erg. Als ouders merk je dit op en hoogstwaarschijnlijk kan je er in de ochtend aan de ontbijttafel samen om lachen. Bij volwassenen is dit een stuk lastiger op te merken, aangezien praten in de slaap pas wordt ontdekt wanneer er een bedpartner naast ligt.

[ont-link-tool url="https://happyinshape.nl/artikel/493410/deze-symptomen-kunnen-erop-wijzen-dat-je-endometriose-hebt/]

Iets nieuws

Heb je nooit in je slaap gepraat, maar ga je dan vanaf je 50e levensjaar ineens wel doen? Dan kan dit iets betekenen. Wanneer je hardop begint te dromen, kan dit betekenen dat er iets misgaat in de hersenen. Dit stelt Rafael Pelayo, een onderzoeker van Sleep Medicine Health aan Stanford Health. Hij geeft aan dat dit mogelijk een voorteken van dementie of Parkinson kan zijn. Hij raadt aan om dit vervolgens ook zo snel mogelijk te laten onderzoeken bij een arts.

Geen paniek

Heb je nu toevallig afgelopen nacht in je slaap gepraat en schrik je hier een beetje van? Niet heel vreemd, aangezien deze stelling van Pelayo het wel heel erg ernstig doet overkomen. Echter hoeft een nachtelijk verhaal geen garantie te zijn voor een dementie of Parkinson. Volgens Pelayo kan praten in de slaap ook worden veroorzaakt door stress, angst en depressie. Wanneer het praten in je slaap gecombineerd wordt met angstdromen, nachtmerries en slaapapneu is het volgens de onderzoeker verstandig een huisarts te bezoeken. Dit zou namelijk kunnen wijzen op een slaapstoornis.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock