Langeafstandsloopster Jill Holterman is goed op weg haar Olympische droom na te jagen. Met Happy in Shape deelt ze haar running geheimen.
1. SCHOENEN
"Ik varieer met allerlei schoenen van ASICS. Als ik rustiger loop in de duinen, draag ik de GelNimbus of GelCumulus schoenen en als ik vlotter loop, ren ik op de Noosa of de Novablast. De nieuwe ASICS Metaspeed Sky+ is op het moment mijn favoriete schoen voor wedstrijden. Hij heeft veel bounce, zeker in de landing. Elke stap is een zachte landing. De Metaspeed Edge+ ga ik vooral inzetten voor trainingen."
2. MUZIEK
"Ik ren niet zo vaak met muziek, omdat ik mijn ademhaling wil horen. Maar als ik moe ben of afleiding zoek, mag het zo fout mogelijk. De ene keer is het Britney Spears, Taylor Swift of de Vengaboys en de andere keer Acda & De Munnik. Als het maar uptempo en vrolijk is."
3. ROUTE
"Ik ben niet iemand die altijd hetzelfde rondje loopt, maar er is een heel mooie route van 15km door het bos bij het gebied ’t Woud vlak bij mijn woonplaats Egmond. Aan weerszijden heb je duinen, een uitzicht op het strand en soms kom je wilde paarden tegen. De mooiste route die ik ooit heb gelopen, is in Sankt Moritz in Zwitserland. Dat is echt runners paradise."
4. APPS
"De app Polar Flow op mijn hardloophorloges is handig om alles bij te houden, van mijn hartslag tot mijn slaapcyclus. Strava is de populairste app onder hardlopers en gebruik ik ook. Dat is een soort social media platform waarop je hardlooptrainingen kunt delen. Ik deel niet alles, omdat ik het fijn vind om de controle te houden over wat ik online zet. En soms is het natuurlijk een tactische overweging."
5. ALTERNATIEVE TRAININGEN
"Om beter te worden in hardlopen, doe ik ook twee keer per week krachttraining onder begeleiding. Verder maak ik gebruik van een Elliptigo: een crosstrainer op wielen. Het is een goede manier om duurtrainingen aan te vullen zonder je spieren en pezen te veel te belasten."
6. FOOD
"Ik eet gezond en werk nauw samen met een diëtist, maar mental health is ook belangrijk. A happy athlete is a fast athlete. Ik honger mezelf niet uit, want ik geloof niet dat dat op lange termijn werkt. Ik ben ook heel voorzichtig in delen wat ik eet, want ik wil niet dat jonge meiden gaan vergelijken. Iedereen moet daar zijn eigen weg in vinden."
7. MINDER ZIN
"Als je zoals ik twaalf keer per week rent, heb je ook wel eens minder zin. Dan moet ik mezelf een schop onder de kont geven. Ik zeg altijd: het kan ook zonder zin. Maar soms moet je naar je lichaam luisteren. Even uitzoomen en je op andere dingen richten en dan komt die zin vanzelf weer. Mijn tip: maak het een gewoonte, net als tanden poetsen. Daar heb ik ook niet altijd zin in, maar ik doe het wel."
8. BEGINNERS TIP
"Je moet het leuk maken voor jezelf. Bouw het rustig op, zodat je een doel hebt om naartoe te werken en je vooruitgang ziet. Dat is heel motiverend. Begin je run op een rustig tempo. Ik zie mensen vaak de straat uit stormen en dan komen ze half sjokkend terug. Draai het eens om. Begin op het tempo dat je terug gesjokt kwam en eindig op het tempo dat je de straat uitging. Vlotter eindigen dan je bent begonnen loopt zoveel lekkerder."
9. EERSTE MARATHON
"Begin met goede schoenen en geef het tijd. Je moet niet te snel willen, maar er langzaam naartoe werken. Een marathon is intensief en dat moet je vol kunnen houden zonder dat je lichaam uit elkaar valt. Weet waar je aan begint door research te doen, een trainingsschema te maken en misschien een (online) coach te zoeken. Je moet eerst een hardloper worden en dan pas een marathon rennen."