Je kunt aan je vingerlengte zien hoe atletisch je bent

Maar ook hoe snel je bang of depressief bent.

three smiling fingers that are very happy to be friends

Er is vaker onderzoek gedaan naar vingerlengtes en persoonlijkheid. Onderzoekers van de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen ontdekten dat je vingerlengte iets zeggen over hoe atletisch je bent en hoe snel je angstig en depressief bent.

Langer of korter?

Is jouw wijsvinger korter dan je ringvinger? Dan ben jij in de baarmoeder aan meer testosteron blootgesteld, beweren de onderzoekers. De kans is groot dat je daardoor atletischer bent en een beter gevoel voor richting hebt dan mensen bij wie de wijsvinger langer is dan de ringvinger. Nadeeltje: de kans dat je ADHD hebt of Tourette (een syndroom waarbij je verschillende soorten tics hebt, zoals vaak met je ogen knipperen) is dan ook groter.

Persoonlijk

Is jouw wijsvinger juist langer dan jouw ringvinger? Dan is de kans groter dat je minder atletisch en sneller angstig en depressief bent. Aan de andere kant is de kans groot dat je wél beter bent in verbale herinneringstaken, zoals woordenlijstjes stampen. Als we het onderzoek moeten geloven, natuurlijk.

Er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden, maar voor nu is het een interessante aanvulling op eerdere onderzoeken naar vingerlengtes en persoonlijkheidseigenschappen – bijvoorbeeld dat vrouwen met een kortere wijsvinger dan ringvinger eerder voor 'mannelijke beroepen' zouden kiezen, zoals manager of advocaat.

Meten is weten

Voor je nu gewoon naar je vingers kijkt om conclusies te trekken: zo werkt het niet! Je moet beide vingers helemaal opmeten, van het plooitje waar je vinger begint tot het topje.

Bron: Behavioural Brain Research | Beeld: iStock