Bewezen: een flink ontbijt helpt om af te vallen

Dat wordt flink ontbijten!

We weten allemaal dat het ontbijt een van de belangrijkste maaltijden van de dag is. Een goede bodem is immers belangrijk. Het ontbijt overslaan omdat je wilt afvallen, is dan ook niet the way to go. Onderzoekers aan de Universiteit van Aberdeen concluderen na onderzoek dat flink ontbijten juist helpt om wat kilo’s te verliezen. 

Groot ontbijten, klein dineren

BBC meldt dat onderzoekers aan de Universiteit van Aberdeen zich bezighielden met de vraag of je beter uitgebreid kunt ontbijten om af te vallen. Volgens de onderzoekers hebben degenen die willen afvallen er baat bij om uitgebreid te ontbijten en bescheiden te dineren.

Hoe zit het precies? Voor deze studie kregen dertig vrijwilligers twee maanden lang een dagmenu dat bestond uit 1.700 calorieën in totaal. In de eerste maand kregen ze een groot ontbijt dat bestond uit een smoothie, yoghurt, eieren, worstjes en champignons. De lunch en het diner waren wat bescheidener. In de tweede maand kregen de proefpersonen juist een groot diner en was hun ontbijt en lunch bescheidener.

Resultaat

De resultaten van de studie werden vervolgens gepubliceerd in the journal Cell Metabolism. Hierin stond dat het qua het verbranden van calorieën niet uitmaakt of je ‘s ochtends of ‘s avonds meer eet. Wel bleek dat degenen die de dag begonnen met een groot ontbijt de rest van de dag minder honger hadden. En wie minder trek heeft, kan de verleiding van (ongezonde) snacks beter weerstaan.

“Als je de dag met een groot en gezond ontbijt kunt beginnen, is de kans groter dat je je fysieke activiteiten op peil houdt en je de rest van de dag je eetlust onder controle houdt”, deelt Professor Alexandra Johnstone over de studie. Voortaan dus maar uitgebreid ontbijten!

Bron: Kookfans, BBC, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash (Brooke Lark)

Laatste nieuws