Jennifer Lawrence: 'Wij vrouwen mogen niet eens meer de baas zijn over ons eigen lijf'

De actrice loopt voorop in de pro-abortusstrijd.

Een happy body betekent ook de baas zijn over je eigen lichaam. Dat is in gevaar nu het Amerikaanse Hooggerechtshof het abortusrecht heeft geschrapt. Jennifer Lawrence (32) loopt voorop in de pro-abortusstrijd.

Illegale maatregelen

De actrice is de eerste om de barricades op te gaan wat betreft abortusrechten voor vrouwen. Zwanger liep ze vorig jaar in de Rally For Abortion Justice mee. Ze heeft het zelf gelukkig nooit hoeven meemaken, maar om haar heen zag Jennifer wel dat vrou­wen afkeuring kregen van hun families wanneer ze een abortus wilden ondergaan.

De actrice groeide op binnen een gelovige gemeenschap in het plaatsje Indian Hills, in de staat Kentucky, gelegen in het Amerikaanse binnen­land. "Mijn moeder was heel gelovig toen ik jonger was. Ik mocht geen condooms of andere vormen van voor­behoedsmiddelen gebruiken", vertelde ze in een eerder interview. "Het was behoorlijk ingewikkeld om als een normale tiener in ‘een huis van Jezus’ op te groeien en ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik ongewenst zwanger was geraakt."

Jennifer heeft het wel bij andere vrouwen zien gebeuren, die naar gevaarlijke illegale maatregelen grepen, omdat abortussen in hun gemeenschap een zonde waren. Daarom is de Oscar­winnares ook zo fel tegen het anti­abortusbeleid dat vele staten momenteel voeren.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht dat is gedeeld door @amyschumer

Terug in de tijd

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft afgelopen juni eerdere uitspraken die het recht op abortus veilig­stelden, vernietigd. De abortuswetgeving komt hier­door weer in handen van de aparte staten en verwacht wordt dat de helft zal besluiten om een abortusverbod in te voeren. Met name het zuiden van Amerika en het binnenland lopen gevaar, terwijl staten als Californië en New York juist ruimdenkender zijn als het om abor­tuswetgeving gaat.

Jennifer Lawrence is het duidelijk niet eens met ‘het teruggaan in de tijd’, zoals de actrice de plannen eerder noemde. "We hebben als vrouwen zo hard gestreden voor onze rechten en nu mogen we niet eens meer de baas zijn over ons eigen lijf." Vorig jaar, nog voordat de ban werd ingevoerd, liep ze al samen met haar goede vriendin Amy Schumer mee in de Rally for Abortion Justice in Washington. Op een foto, gemaakt op Freedom Plaza, is te zien hoe ze hun boodschap uitdra­gen met grote borden. Abortion is essential, stond er op het bord van Amy geschreven. Jennifer pakte het nog iets drastischer aan en liep rond met de tekst: Women can’t be free if they don’t control their bodies. Chapeau!

Tekst: Jill Waas | Beeld: BrunoPress