Uh-oh... Je leest de houdbaarheidsdatum op voeding helemaal verkeerd

Oeps...

Woman at home taking ingredients out of the fridge

Grote kans dat ook jij al meerdere keren eten weg hebt gegooid dat éigenlijk nog gewoon goed was. We gooien namelijk jaarlijks veel te veel voedsel weg, omdat we de houdbaarheidsdatum verkeerd begrijpen, blijkt uit onderzoek. Ja, jij ook!

THT en TGT

Je ziet op het pak melk een datum staan en denkt: verrek, dat was gister! En dus gaat de melk door de goot en het pak in de prullenbak. Maarre, was dat nou echt nodig? Uit onderzoek van verpakkingsproducent Tetra Pak is gebleken dat wij de houdbaarheidsdatum helemaal verkeerd lezen. Veel mensen weten namelijk niet het verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' (THT) en 'te gebruiken tot' (TGT). Jij wel?

Wel of niet eten?

Producten met een 'ten minste houdbaar tot' datum bederven niet snel en mogen wettelijk gezien zelfs nog na de verstreken datum verkocht worden. Je kunt namelijk na die datum het product zonder gevaar nog eten, want het is slechts een aanbeveling. Bij producten waar een 'te gebruiken tot' datum op staat, is dit niet het geval. Na het verstrijken van deze datum is het gevaarlijk om dit product nog te eten. Er kunnen namelijk ziekteverwekkers in groeien.

Toch handig om te weten!

Bron: HLN | Beeld: iStock