Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je helemaal stopt met suiker

Vooral nummer 1 wil je weten!

Woman holds in hands of sugar cubes

Stoppen met suiker is ongeveer het moeilijkste wat er is op het gebied van voeding. Vrijwel overal zit wel iets van suiker in. Toch zou het goed zijn om het stoppen met suiker eens te proberen. Er kunnen namelijk flink wat gezondheidsvoordelen aan vastzitten! We noemen de vijf belangrijkste voor je op. 

1. Je huid zal er jonger uitzien

Denk aan minder rimpels en een strakkere huid. Onderzoeken hebben aangetoond dat het suikergehalte in het bloed (afhankelijk van de hoeveelheid suiker die je eet) kan zorgen dat bepaalde moleculen in de huid kapot kunnen gaan. Deze moleculen houden je huid soepel en elastisch, dus hoe meer suiker je eet, hoe slechter het is voor deze moleculen. Volgens onderzoek van Health zul je er met het stoppen van suiker dus ook beter uitzien.

2. Je zult minder buikvet hebben

We hebben het hier over het "diepe" buikvet rondom de organen, zoals de lever. Het is moeilijk om hier vanaf te komen, maar tegelijk ook gevaarlijk voor je gezondheid. Vet rondom de organen staat er namelijk om bekend dat het een vergroot risico geeft op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je stopt of mindert met suiker is er een groter kans dat dit vet minder wordt.

3. Je zult meer energie hebben

Eigenlijk zijn suikers gewoon koolhydraten. Dat betekent dat je bloedsuiker snel omhoog gaat als je iets met suiker hebt gegeten, maar ook snel weer zakt. Hierdoor ben je sneller en vaker moe dan wanneer je geen suiker eet.

4. Je hebt een kleinere kans op obesitas

Verschillende onderzoeken hebben gedurende de jaren aangetoond dat er een sterke link is tussen het eten van suiker en obesitas. Zo heeft een onderzoek ooit aangetoond dat een toename van 1% in frisdrankconsumptie al kan zorgen voor 4,8% meer obesitas onder de bevolking. Wow!

5. Je hart zal gezonder zijn

Je hart behoort uiteraard tot de belangrijkste organen van je lichaam. Als je te veel suikers eet, is er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Óók als je een gezond gewicht hebt. Als je minder suiker eet of zelfs stopt met het eten van suiker, zal je hart je heel dankbaar zijn.

Bron: Health | Beeld: iStock