Check je je telefoon meteen wanneer je wakker wordt en stop je pas diep in de nacht? Misschien kun je wel wat afstand van je telefoon nemen.
Verslaafd
Aan bijna alles kun je mentaal verslaafd raken. Dus ook aan je mobiele telefoon. Een telefoon is eigenijk een fabriekje vol met mini dopamine, doordat je de likes binnen ziet stromen of simpelweg door het verslaan van je verveling, ontstaat er een verslavend effect. Een telefoonverslaving kan (zelfs als je er niet naar kijkt) mentale functies schaden, je werkgeheugen verminderen en het vermogen om taken uit te voeren aantasten.
Maar gelukkig kan je jezelf met deze tips trainen om minder op je telefoon te kijken.
1. Verwijder je meest verslavende apps
Je hoeft niet meteen cold turkey te stoppen met Instagram, Facebook of TikTok, maar je kunt de apps wel verwijderen van je telefoon. Check ze bijvoorbeeld op je laptop. Niet de gemakkelijkste stap, maar het helpt om de dopamine rush die je vasthoudt kort te sluiten door het aantal triggers binnen handbereik te verminderen.
2. Zorg voor een obstakel
Om er voor te zorgen dat je je telefoon niet elke seconde pakt, wikkel een elastiekje om je telefoon. Het werkt als een soort van verkeersdrempel en dit haalt je hersenen uit automatische piloot. Als je het elastiekje ziet, vraag dan aan jezelf of je die apps écht nu moet openen. Is het antwoord nee? Stop dan je telefoon weg.
3. Neem afstand
Vermijd de verleiding door je telefoon in je tas te stoppen wanneer je op je werk bent of bijvoorbeeld in een la. Of zet je telefoon op vliegtuigmodus, zodat je niet meteen wordt afgeleid door de inkomende berichten.
4. Detox download
Een beetje tegenstrijdig, maar deze apps kunnen je helpen om minder door je telefoon te scrollen.
Space
Deze app maakt een diagnose over hoe vaak en met welke reden jij je telefoon gebruikt. Vervolgens kun je doelen stellen en Space checkt of je je hieraan houdt.
Moment
Voer in hoeveel je maximaal op je telefoon wilt zitten per dag en Moment geeft aan als je je limiet hebt bereikt.
Tekst: Sterre Blokdijk