Franse frietjes van McDonald’s... wie kent ze niet? Of beter gezegd: wie lust ze niet? We kunnen wel stellen dat de frietjes geliefd zijn, maar wat weet jij eigenlijk allemaal over deze gele rakkers?
1. Ze zijn hartstikke populair
We wisten natuurlijk dat de Franse frietjes populair zijn, maar wist je ook dat ze het meest besteld worden van de hele menukaart? Wereldwijd wordt er ongeveer 4 miljoen kilo friet per dag verkocht.
2. Ze zijn niet overal vegetarisch
Frietjes worden gemaakt van aardappel, dus dan zijn ze vegetarisch, toch? In Amerika is dat niet het geval. Hier wordt aan de olie smaakversterkers toegevoegd, wat gemaakt is van rundvlees. Hierdoor zijn de frietjes niet vegetarisch. In Europa worden ze gebakken in honderd procent plantaardige olie, en daar zijn ze zelfs vegan.
3. De frietjes zijn met een reden egaal bruin
De frietjes blinken altijd goudbruin, en lijkt er geen enkel frietje te zijn dat te kort of te lang is gebakken. Dit is geen toeval, want eerst gaan de aardappelen door een badje om de suiker uit de aardappelen te halen. Hoe meer suiker in de friet zit, hoe bruiner hij bakt. Na het badje krijgen ze een laagje dextrose, zodat ze allemaal egaal bruin bakken en niet grijs uitslaan.
4. Gezonder leven? Dan heb je aan 6 frietjes genoeg
Volgens Eric Rimm, hoogleraar voedingswetenschap, is het gezonder en beter om minder frietjes te eten. Volgens hem kun je het beste zes Fransje frietjes bij de maaltijd eten, en daarnaast een gezonde salade of flinke portie groene groentes. Handig om te weten: in de kleinste portie frietjes zitten er ongeveer vijftig, de grote portie heeft er circa negentig.
5. Het recept is aangepast
Tot 1992 werden de frietjes gebakken in frituurvet met daarin ossewit. Dat is dierlijk vet en heeft als officiële naam zelfs rundertalg. Om de hoeveelheid verzadigd vet omlaag te brengen, is de McDonald’s overgestapt op plantaardige olie.
Bron: Kookfans | Beeld: iStock