Onthuld: over deze dingen hebben stellen het meest ruzie tijdens de feestdagen

Experts vertellen.

Young family couple quarreled over mobile phone and social networks, man and woman sad during the New Year holidays and Christmas

De feestdagen kunnen gezellig zijn, maar kunnen ook eindigen in een flinke ruzie. Waar stellen dan het meest over kibbelen? Volgens experts zijn dat de volgende zaken:

Schoonfamilie

Yep, deze cliché staat echt in de lijst. Niet iedereen heeft een buitengewoon goede relatie met zijn of haar schoonouders en met kerst kan deze relatie nog meer onder druk komen te staan. En zelfs als je wel goed overweg kunt met je schoonouders, zit de kans erin dat er tijdens kerst spanningen ontstaan. Relatietherapeut Becky Whetstone zegt hierover tegen Huffington Post: ”Opmerkingen kunnen verkeerd worden opgevat en tot een grimmige sfeer leiden. Als er een nare opmerking wordt gemaakt, kom dan op voor je partner. Het is alleen maar goed om aan de ander te laten zien dat je hem of haar steunt.”

Cadeaus

Heb je heel erg je best gedaan om het perfecte cadeau voor je partner te vinden en krijg je slechts een cadeaubon terug? Tikkeltje teleurstellend. ”Misschien weet je van je partner dat hij het nu eenmaal lastig vindt om cadeautjes te kopen”, zegt psychologe Anne Crowley. ”Maar aan de andere kant zou hij van jou ook moeten weten dat je cadeautjes geven en krijgen juist heel leuk vindt. Leg hem dan uit dat het jou om meer dan het cadeau gaat en je het ziet als een teken van liefde. Hopelijk doet hij volgend jaar dan wat beter zijn best.

Geld

Geen wonder dat koppels in de peperdure decembermaand ruzie krijgen over geld. Het is maar wat verleidelijk om de winkels leeg te kopen en leuke cadeaus te scoren, maar er moeten ook nog rekeningen betaald worden. Voorkom gekibbel over uitgaven door met je partner af te spreken wat jullie aan cadeaus willen uitgeven. En nog belangrijker: houd je daar ook aan!

Hoge verwachtingen

In januari worden over het algemeen veel scheidingen aangevraagd en dat is niet voor niets. Met kerst verwachten we zoveel gezelligheid en liefde van elkaar, dat de realiteit weleens kan tegenvallen. Het is beter om je verwachtingen wat bij te stellen. Voorkom relatieproblemen door met elkaar te praten over de verwachtingen die jullie van elkaar hebben. Het hele jaar door, niet alleen met kerst.

Tradities

Brunch jij elk jaar met eerste kerstdag bij je ouders? Het kan zijn dat je partner daar helemaal geen zin in heeft. Psychotherapeut Elisabeth J. LaMotte zegt: ”Elkaars tradities niet omarmen, kan de feestdagen en relaties verpesten. Nieuwe ervaringen kunnen in het begin wat ongemakkelijk aanvoelen, maar ze groeien vanzelf in emotionele waarde. Wees nieuwsgierig!"

Stress

De dagen voor kerst zijn meestal druk en gevuld met het kopen van cadeautjes en het uitzoeken van recepten. Dit zorgt voor behoorlijk wat stress, waardoor je met een uitgeblust gevoel aan het kerstdiner zit. Hiervan wordt de sfeer meestal niet leuker. Psycholoog Alicia H. Clark adviseert: ”Je hoéft de familie niet elk jaar bij jou thuis uit te nodigen. Het kan ook best eens bij je broer, zus, of ouders. Spreek dat duidelijk af met je partner, dat voorkomt gekibbel tijdens de feestdagen.”

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Young family couple quarreled over mobile phone and social networks, man and woman sad during the New Year holidays and Christmas