Toe aan iets nieuws? Dit zijn de grootste voordelen van kickboksen

Let's go!

Woman getting ready for boxing practice

Aan je conditie werken, een fikse lading calorieën verbranden en tegelijkertijd ook meer spierkracht krijgen? Misschien is kickboksen wel iets voor jou? Deze fullbody work-out zorgt niet alleen voor een sterk, fit lichaam, maar doet ook wonderen voor je mind.

Kracht én cardio

Kickboksen is hip en trendy. Snappen we goed, want het gaat om een fullbody work­out waarbij je je lichaam en geest op scherp zet. Met kickboksen train je alle spiergroepen in je lijf. Denk aan schouders, armen, benen, rug en buik. Kickboksen is dan ook een echte fullbody work­out waarbij je keihard aan de bak gaat. Bovendien werk je niet alleen aan kracht, spiermassa en uithoudingsvermogen, maar ook aan balans, souplesse, reflexen en coördinatie. Kortom: je combineert kracht met cardio en lenigheid waardoor je vet verbrandt en je spieren zichtbaar worden. Het is dan ook een mega effectieve HITT­ work­out waarbij je per uur wel meer dan 550 calorieën kunt verbranden.

Voordelen

Hoewel je bij kickboksen waarschijnlijk vooral denkt aan het krijgen van een fit, gespierd lichaam, maakt deze vechtsport je vooral ook mentaal sterker. Kijk maar eens naar deze voordelen:

#1 BOOST JE ZELFVERTROUWEN

Kickboksen geeft je zelfvertrouwen een boost. Je leert je lichaam kennen, weet wat je kunt en voelt je sterker. Op de mat leer je bovendien ook hoe je stevig op je voeten moet blijven staan en dankzij de oefeningen leer je je grenzen kennen. Die kracht en zekerheid neem je mee in je dagelijks leven en straal je (onbewust) uit.

#2 HET GAAT STRESS TEGEN

Dender je altijd maar door, op werk en privé en sta je strak van de stress? Niets fijner dan je uitleven op een bokszak of tijdens een duel. Je focust je alleen op de bokszak of sparring partner en denkt even aan niets anders. Hierdoor kun je stressvolle gedachtes makkelijker loslaten. Dit komt doordat de productie van het stresshormoon cortisol tijdens intensief sporten afneemt en daaroor ben je na afloop van je training helemaal ontspannen.

#3 JE LEERT JE GRENZEN AANGEVEN

Bij kickboksen bepaal je zelf hoe kwetsbaar je je opstelt en of je iemand anders in jouw ruimte laat komen. Houd je veel afstand, dan krijg je geen stoot of trap tegen je aan, maar doe je eigenlijk ook niet mee. Kom je dichterbij, dan kun je de aanval aangaan. Je leert dus om risico’s te nemen. Maar ook leer je om niet bang te zijn voor pijn en soms (letterlijk) een stap opzij te doen, zodat iets aan je voorbij gaat, in plaats van er tegenin te gaan. Dat is heel waardevol voor je dagelijkse leven.

Meer weten over kickboksen? Je lees er alles over in de nieuwe Happy in Shape die nu in de winkel ligt.

Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock