Dat een high intensity work-out talloze voordelen voor je gezondheid heeft, is je vast bekend. Maar ook een low intensity work-out kan een goede aanvulling zijn op je work-outregime. Meer resultaat met minder inspanning. Klinkt goed!
Low intensity training
Werk jij je ook elke training het liefst in het zweet, omdat je denkt dat je zo het beste resultaat boekt om je conditie of kracht te verbeteren? Als je zo’n high intensity interval training (HIIT) leuk en fijn vindt, zeker blijven doen. Maar het kan én mag best een tandje minder hard. Ook daarmee kun je namelijk effectieve resultaten boeken. Maak kennis met de low intensity work-out. Juist, het tegenovergestelde van de welbekende HIIT. Met deze cardiotraining verbeter je je algemene gezondheid, maar hij is een stuk toegankelijker en liever voor je lichaam.
Waar HIIT kort en krachtig is, is een low intensity training lang en rustig. Bij een sessie train je namelijk gemiddeld op zo’n 50 tot 65 procent van je maximale hartslag, minimaal dertig minuten, en het liefst langer. Deze work-out staat daarom ook bekend onder de naam Low Intensity Steady State, oftewel: LISS.
Voordelen
Oké, maar waarom is een LISS-training nou zo goed voor je gezondheid? Dat zit zo.
1. Hart, bloedvaten en longen
Tijdens een cardio sessie op een constante lage intensiteit train je het aerobe gedeelte van je uithoudingsvermogen (dat daarnaast uit een anaerobe deel bestaat). Klinkt technisch, maar het is niets meer dan dat je lichaam meer zuurstof naar je spieren kan vervoeren. Doordat je op een rustig niveau traint, gaat er continu genoeg zuurstof naar je spieren waardoor je je cardiovasculaire systeem sterker maakt. Ofwel: je versterkt en verbetert je hart, bloedvaten en longen.
2. Vetverbranding
Doordat je tijdens een LISS je aerobe uithoudingsvermogen traint, verbrand je in ’t begin van je training veel koolhydraten en in mindere mate vetten. Maar hoe langer je traint, hoe meer deze balans omslaat. Train je een halfuur? Dan verbrand je gemiddeld zo’n vijftig procent koolhydraten en vijftig procent vetten. Ga je een uur aan de bak, dan verbrand je gemiddeld zo’n tachtig procent aan vetten en twintig procent koolhydraten. Voor vetverbranding is namelijk zuurstof nodig.
Kortom: hoe langer je een LISS doet, hoe meer vet je verbrandt. Terwijl je bijvoorbeeld bij een HIIT vooral veel zogenaamde snelle calorieën uit glucose verbrandt. Wil je dus afvallen en meer vet verliezen? Dan is een LISS hiervoor de ideale work-out. Maar let wel op: sla niet door en ga niet uren aan de bak, want dan pleeg je roofbouw op je spieren doordat je lichaam eiwitten gaat verbranden. En dat wil je niet.
3. Gewrichten, spieren en botten
Deze training is bovenal een stuk liever voor je lichaam. En dan met name voor je gewrichten, spieren en botten. Doordat je minder intensief traint, worden deze minder belast. Heb je last van een blessure, zwakke knieën of heb je lang niet getraind, dan is een LISS ideaal om het sporten weer rustig op te bouwen.
4. Mental health
Net als met andere fitness- of cardiotrainingen maak je ook met een low impact sessie een fikse dosis endorfine, serotonine en dopamine aan waardoor je je na het sporten voldaan, minder gespannen, en vrolijker voelt. Plus: het zorgt voor een betere nachtrust. Na het sporten slaap je vaak dieper dankzij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.
Tekst: Babette Dessing | Beeld: iStock