Wil jij het gesprek gaande houden tijdens een diner, dan is het altijd goed om er een leuk voedselfeitje in te gooien. Weet jij bijvoorbeeld wat de populairste kaas ter wereld is? En waarom flamingo's roze zijn? Hint: door wat ze eten! Wij delen een greep uit de leukste food facts met je.
1. Kleur van de eidooier
De ideale kleur voor een eidooier is cultuurafhankelijk. Ja, echt waar! Carotenoïden van DSM - antioxidanten die een rol spelen bij het voorkomen van ernstige ziekte en een positieve werking hebben op het immuunsysteem - zitten gemengd in het kippenvoer en zorgen voor verschillende kleuren dooiers. Zo hebben Nederlanders een voorkeur voor gele dooiers, terwijl mensen in Duitsland liever een oranje dooier hebben.
2. Waarom flamingo's roze zijn
Flamingo’s in het wild krijgen hun roze kleur door pigmenten in de schaaldieren en algen die ze eten. Maar hoe kunnen flamingo's in de dierentuin, die geen algen en schaaldieren krijgen, ook roze zijn? Dat komt door de rode carotine-pigmenten in het voer. Zonder DSM's caroteen in het voer zouden flamingo’s wit worden. Ander leuk feitje: uit een onderzoek is gebleken dat flamingo’s zich alleen voortplanten als ze roze zijn gekleurd.
3. Populairste kaas ter wereld
De populairste kaas ter wereld is *tromgeroffel* mozzarella! Bijna een kwart van de totale kaasproductie in de wereld is mozzarella. Tja, dat komt natuurlijk omdat mensen zo ontzettend van pizza houden. Guilty!
4. Nederland zuivel-land
Nederlanders eten gemiddeld 352 gram aan zuivelproducten per dag. Er zit niet veel verschil tussen de hoeveelheid van volwassenen en kinderen. Melk staat op nummer één (42%), op twee staat yoghurt (15%) en daarna komt kaas (9%).
5. Steeds meer vis
De wereldwijde consumptie van vis is in de afgelopen vijftig jaar meer dan verdubbeld. Begin jaren 60 was het zo'n 9 kilo per persoon per jaar, nu is dat ruim 20 kilo per persoon per jaar. Wow!
6. Lekker veel brood
Nederlanders houden van brood en eten gemiddeld vier sneetjes per dag. Er wordt het meeste voor volkoren brood gekozen, gevolgd door meergranenbrood en daarna bruin brood (tarwe).
7. Canolazaad
Canolazaad, ook bekend als raapzaad, is een van de weinige beschikbare plantaardige bronnen van volwaardig eiwit ter wereld: ze bevatten alle negen essentiële aminozuren die nodig zijn voor een goede gezondheid. Het eiwit is niet makkelijk uit de plant te halen maar guess what: DSM, een internationaal bedrijf in gezondheid, voeding en biowetenschappen, is het na jaren onderzoek in Delft gelukt om het hoogwaardige eiwit uit de reststromen van raapzaad te halen. De productlijn heet VertisTM CanolaPRO® en stelt voedselproducenten in staat om duurzame, plantaardige producten te ontwikkelen met volwaardige eiwitten en vrij van de belangrijkste allergenen. Een gezonde proteïnereep gemaakt van DSM’s CanoloPRO® ligt vanaf begin dit jaar inde winkel, bij Care & Beauty en alle DA-winkels in Nederland.
8. Teveel zout
Maar liefst 85% van de Nederlanders eet meer zout dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Gemiddeld eten we zelfs een kilo zout per persoon per jaar te veel. Te veel zout zorgt voor een te hoge bloeddruk, met alle gevolgen van dien. Beter om te voorkomen, dus! DSM zorgt met gistextracten voor minder zout in bijvoorbeeld soep en bouillon, terwijl het even lekker smaakt.
9. Amandelmelk vs koemelk
Amandelmelk is een populaire plantaardige melkvervanger. Maar wist je dat je hier veel meer van moet drinken om dezelfde voedingswaarde te bereiken als één glas koemelk? In koemelk zit per glas ongeveer 8-10 gram proteïne en het is van nature rijk aan calcium, kalium en andere essentiële voedingsstoffen. In een glas amandelmelk
zit 1-2 gram proteïne, 40% minder calcium en 60% minder kalium. Amandel bevat van nature minder voedingstoffen. Amandelmelk kun je verrijken met DSM’s gezonde ingrediënten.
Bron: DSM | Beeld: iStock