Vrienden zijn met een ouder persoon heeft veel voordelen

Je kunt er een hoop van leren.

Klikt het goed met iemand, maar blijkt diegene een stuk ouder te zijn dan je dacht? Dat kan schrikken zijn, maar dat is nergens voor nodig. Sterker nog... Vrienden zijn met een ouder persoon heeft een hoop voordelen!

Leerzaam

Volgens psycholoog Irene S. Levine zijn vriendschappen met iemand die ouder is leerzaam. Wanneer iemand met pensioen is, heb je namelijk een ander perspectief op het leven dan iemand die net begint met werken. En alle levenslessen uit verschillende levensfases kunnen tijdens de vriendschap gedeeld worden.

Motiveren

Dit werkt ook andersom, wanneer je bevriend bent met iemand die een stuk jonger is. Volgens Shasta Nelson, auteur van het boek The Business of Friendship, zorgt een vriendschap met een jonger iemand voor hele nieuwe indrukken. Ze zegt hierover: “Soms kunnen jongere vrienden je motiveren om een nieuwe kant van jezelf te ontdekken. Hierdoor neem je meer risico’s en doe je dingen die je net snel zou doen. En dat kan bevrijdend zijn wanneer je al een tijdje met pensioen bent, bijvoorbeeld.”

Minder strijd

Een vriendschap tussen iemand die ouder of jonger is, heeft ook meer openheid dan een ‘normale’ vriendschap tussen twee mensen van dezelfde leeftijd. Doordat ieder leven er anders uitziet, vooral wanneer je in een andere levensfase zit, zal er minder vergeleken worden. Hierdoor is er minder concurrentie en zal er minder snel geoordeeld worden. En dat is goed voor de vriendschap.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock