Schaakster Anna-Maja Kazarian over Mind Games: ‘Prestaties zijn enorm verbeterd’

‘Hardlopen? Daar moest ik niet aan denken’

Onlangs lanceerde ASICS de documentaire Mind Games – The Experiment, waarin ASICS laat zien wat sporten kan doen met je mind. De Nederlandse Anna-Maja Kazarian is één van de 77 mind gamers die aan het onderzoek meededen. De 23-jarige schaakster vertelt aan Happy in Shape hoe ze het experiment heeft ervaren. 

De Nederlandse Anna-Maja is nog maar 23 lentes jong en een groot schaaktalent. Ze is recentelijk afgestudeerd, waardoor ze nu alle tijd heeft om zich op het schaken te richten. "Het is moeilijk om op mijn niveau van schaken te leven. Daardoor ben ik ook gestart met streamen", vertelt ze aan Happy in Shape. De schaakster streamt haar schaakavontuur namelijk op het platform Twitch. "Dat is goed te combineren, en in principe kan ik er nu van leven."

Mind Games

Onlangs vlogen wij naar Londen voor de première van de baanbrekende documentaire van Mind Games – The Experiment. ASICS nodigde deze competitieve gamers, gespecialiseerd in denkspellen, uit voor een uniek experiment waarbij ze een trainginsprogramma hebben gevolgd. Good to know: voor hun deelname deden zij niet aan beweging. In vier maanden tijd, waarin ze wel regelmatig sporten, wordt gekeken of hun presentaties nóg beter worden. In totaal deden er 77 mind gamers uit 21 landen mee aan het onderzoek, waaronder de Nederlandse Anna-Maja.

"We hebben een paar maanden fysiek getraind. Iets wat ik eerder niet zoveel heb gedaan, dus het was intensief", vertelt ze over het experiment. "Iedere week sprak ik af met een personal trainer en tussendoor kregen we een planning per week. Oefeningen voor thuis en lopen of hardlopen op eigen gelegenheid." Voordat ze aan het avontuur begon, is er een nulmeting gedaan. "Zo konden we zien of er echt verschil is door regelmatig te trainen."

Personal trainer

Net als de mind gamers in de documentaire sportte Anna-Maja hiervoor helemaal niet. Om vervolgens heel intensief te trainen was dan ook heel erg wennen voor haar. Vooral het hardlopen vond ze lastig. "Want dat deed ik werkelijk nooit. Lopen nog wel, maar hardlopen? Daar moest ik niet aan denken", lacht ze. "Een personal trainer moest me echt uitleggen dat ik niet te hard moest rennen, want dan ben je veel te snel moe. Het was echt een leerproces voor mij", vertelt ze. Intensief sporten was voor de schaakster sowieso wennen. "Het was enorm vermoeiend voor mij om elke week een sessie van een uur te hebben. Maar elke keer dat ik zo’n uur met een personal trainer had gesport, voelde ik me helemaal fris en actief. Het hielp mij enorm." Voor de rest van de week had Anna-Maja 'huiswerk' waarin stond op welke dagen ze moest hardlopen. "Dit moesten we ook bijhouden in de Runkeeper-app, zodat ze konden zien wat we hadden gedaan."

Enorm gegroeid

In de documentaire konden we al zien dat de prestaties van de mind gamers enorm zijn verbeterd. Hoe is dat bij Anna-Maja gegaan? "Het is met schaken moeilijk om in een paar maanden een groei te zien", stelt ze. "Wel zijn mijn prestaties enorm verbeterd. Ik voelde me meer gefocust en kon mijn partij langer uithouden. Een schaakpartij kan echt vijf tot zes uur duren, dus daar heb je best wel veel conditie voor nodig", legt ze uit. "Ik merkte wel dat ik het langer kon volhouden en dat het goed ging. Maar voor schaken is het moeilijk om binnen een paar maanden echt een groot verschil te zien. Je speelt toernooien van negen rondes, dat tot twee weken kan duren. Je kunt dus niet heel snel groeien." Toch heeft het onderzoek de jonge schaakster enorm gemotiveerd. "Vooral omdat ik nu weet wat ik kan doen. Hiervoor had ik geen idee waar ik moest beginnen en nu weet ik dat ik bijvoorbeeld kan hardlopen voor een x aantal minuten."

Doelen

Momenteel heeft Anna-Maja een rating van 2150 in het schaken, dit is een aanduiding van de sterkte van een schaker. "Mijn doel dit jaar is om naar 2250 te gaan. Daarvoor moet je heel veel toernooien spelen en dat duurt dus best wel lang. Maar dat is wel het doel!" Ook wil ze een volgende titel in het schaken behalen. Op dit moment heeft ze de titels 'FIDE Meester' en 'Vrouwen Internationaal Meester'. Haar doel is om de titel 'Vrouwen Grootmeester' te behalen. "Dat vergt heel veel tijd, veel toernooien spelen en veel oefenen. Maar dat zijn wel mijn doelen voor komend seizoen." Wij wensen Anna-Maja heel veel succes!

Mind Games – The Experiment is nu te zien op Prime Video!

Beeld: ASICS