Huidexperts: deze 8 voedingsmiddelen zorgen voor een stralende huid

Snack jezelf naar een stralend huidje!

Unrecognizable woman prepares parfait at kitchen counter

Genoeg water drinken, een strikte skincare routine, lekker sporten...we kennen allemaal de basics achter een stralende huid. Maar ook je voeding speelt een grote rol bij de staat van je skin. Verschillende huid- en voedingsexperts zetten bij Shape op een rijtje welke voedingsmiddelen jou naar een glowing skin helpen.

Je bent wat je eet

Om verwarring direct maar de wereld uit te helpen: er is niet zoiets als één specifieke snack die wonderen doet voor je huid. Het gaat namelijk niet om je maaltijd an sich, maar om de voedingsstoffen die erin zitten.

Diëtist Dawn Jackson Blatner legt uit: "De gezondheid van je huid kan veel zeggen over je interne gezondheid." Je huid is namelijk een gigantisch orgaan, en vernieuwt continu. En waar haalt je huid de bouwstenen vandaan om zichzelf te blijven heropbouwen? Precies: uit je voeding. Voor een stralende én gezonde perzikhuid kun je een extra dosis van de volgende acht voedingsmiddelen in je meal planning verwerken.

1. Rode paprika's

Je gebruikt ze vast al regelmatig door roerbakschotels, pasta's, en andere warme maaltijden. Maar rauwe rode paprika's zijn niet alleen heel smakelijk, ze zitten ook nog eens bomvol met vitamine C! Eén rode paprika is volgens de Amerikaanse National Institutes of Health goed voor ongeveer 120 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Dat is een stuk meer dan een gemiddelde sinaasappel, die 'slechts' 78 procent van je dagelijkse dosis bevat. Deze vitamine is onmisbaar voor je huid vanwege z'n rol bij de aanmaak van collageen én werkt als antioxidant.

2. Aardbeien

Zoet, zomers, én goed voor je huid. Net zoals blauwe bessen, zijn aardbeien rijk aan antioxidanten en helpen ze tekenen van vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Net als paprika's zitten deze populaire vruchten boordevol vitamines. In plaats van je huid van buitenaf een boost te geven met vitamines in verschillende crèmes en serums, boost je je vel van binnenuit.

3. Walnoten

Natuurlijk kunnen ook noten niet in deze lijst ontbreken. Walnoten zitten vol met eiwitten en gezonde vetten. Ook krijg je met een handje walnoten een healthy dose aan vitamine E binnen. In het bijzonder bevatten walnoten een bepaalde vorm van vitamine E genaamd 'gamma-tocopherol', schrijft Shape. Deze stoffen helpen de heropbouw van je huid te ondersteunen én te zorgen dat je huid weerbaar is tegen schade.

4. Bottenbouillon

Het klinkt luguber, maar dit trendy drankje was al bij onze oma's bekend als een makkelijke en gezonde oppepper. Bottenbouillon, of bone broth, zoals het in internationale cirkels heet, staat bekend om z'n aminozuren en collageen. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, en die zorgen dat je huid sterk en stralend blijft.

5. Zalm

Een goede moot zalm? Daar zeggen we geen nee tegen. Met vetzuren zoals omega 3 is zo'n smakelijk stuk vis ook nog eens heel gezond voor je huid. Diëtist Bonnie Taub-Dix legt uit: "Omega 3-vetzuren helpen om collageen te behouden en je huid stevig te houden. Niet alleen zijn is omega 3 goed voor je huid, maar ook gezond voor je hart." Dat is dus een win-win!

6. Avocado's

Menig fitgirl zweert erbij en Meghan Markle liet ook al eens weten dat ze groot fan is van avocado's on toast. Met goede reden: avocado's bevatten vetten die onmisbaar zijn voor je huid. Taub-Dix zegt hierover: "Avocado's zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten en bevatten veel vitamine A en C. Deze zijn belangrijk voor het onderhouden van sterke weefsels en het voorkomen van een droge huid."

7. Oesters

We snappen dat de meeste mensen niet standaard een set oesters in de koelkast hebben liggen. Maar eens in de zoveel tijd een stukje verwennerij met deze weekdieren? Dat is niet alleen luxe, maar ook nog eens goed voor je huid. Oesters zijn namelijk een goede bron van zink en andere mineralen. Deze zijn key om ontstekingen tegen te gaan en je immuunsysteem een boost te geven. En dat kun je direct zien aan een stralende huid.

8. Komkommer

En ten slotte: hydrateren is belangrijk. Water is natuurlijk altijd een goede optie, maar heb je behoefte aan een bite? Kies dan voor een komkommer. Deze bestaat namelijk voor 95% uit water, en helpt zo het vochtpeil van je lichaam gezond te houden. Wij zetten direct een schaaltje gezonde snacks klaar!

Bron: Shape | Beeld: iStock