Slaapexpert deelt: op deze manier kun je je nachtrust flink verbeteren

Al kan het wel even wennen zijn.

I sleep better with my eye mask on

Als we iets niet onderschatten, is het wel de kracht van een goede nachtrust. Maar dat we slaap hoog in het vaandel hebben, betekent niet dat de reis naar dromenland altijd vlekkeloos verloopt. Heb jij soms wat moeite met slapen? Dan zou het maar zo kunnen lonen om met een slaapmasker te gaan slapen.

Het is als een verduisterend gordijn voor je ogen

Heb je snel last van licht wanneer je slaapt? Dan is een slaapmasker geen gek idee. "Een slaapmasker dragen wanneer je slaapt, voorkomt dat je wordt blootgesteld aan licht op ongepaste tijden", vertelt slaapexpert dr. Vivek Jain aan Well + Good. Te veel licht in de slaapkamer kan er namelijk voor zorgen dat je circadiaan ritme wordt verstoord.

Een slaapmasker zorgt ervoor dat het lekker donker is, waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen. Volgens dr. Jain kunnen met name lichte slapers veel baat hebben bij een dergelijk masker. Ook zou het een uitkomst kunnen zijn voor mensen die onregelmatige slaaptijden hebben.

Een slaapmasker werkt kalmerend

Als je iets wilt zijn voor je gaat slapen, is dat wel kalm. Hoewel het niet voor iedereen geldt, kan het slaapmasker een kalmerend effect op de drager hebben. "Sommige mensen vinden dat de lichte druk van het slaapmasker een kalmerend effect op hen heeft, wat hen helpt om sneller in slaap te vallen", vertelt Shelby Harris, directeur slaapgezondheid bij Sleepopolis.

Je kunt je makkelijker aanpassen aan nieuwe slaapomgevingen

Behoor jij tot de mensen die moeilijk in slaap vallen als ze ergens anders slapen dan in hun eigen bed? Ook dan kan een slaapmasker je helpen om makkelijker in slaap te vallen. Een slaapmasker kun je immers makkelijk met je meenemen. Door het masker op te doen, weet je lichaam dat je wilt gaan slapen. Ook kun je op deze manier vasthouden aan de slaaproutine van thuis, wat de slaap ook kan bevorderen.

Bron: Well + Good | Beeld: iStock