Wat je kunt doen als je maag geïrriteerd raakt door koffie

No worries, het is makkelijk te verhelpen.

Coffee keeps the autumn chill away

We zijn gek op koffie, maar onze liefde voor het bruine goud lijkt niet altijd wederzijds. Zo gebeurt het weleens dat onze maag geïrriteerd raakt wanneer we het drankje drinken. Hoe kan dat? En vooral: wat kun je ertegen doen? 

Een seintje naar de hersenen

Je hebt vast weleens gemerkt dat je koffie anders valt als je een nachtje slecht hebt geslapen of wanneer je het drinkt op een lege maag. In laatstgenoemde geval is het niet zo gek dat het je maag irriteert, maar er zijn ook andere redenen waarom het goedje voor irritatie in de maag of spijsverteringsproblemen zorgt.

Diëtist Maddie Pasquariello is ermee bekend dat koffie het spijsverteringssysteem kan verstoren omdat je maag van slag raakt door de drank. Ze legt aan Well + Good uit hoe je brein normaal omgaat met voedingsmiddelen die je nuttigt. "Zodra je iets drinkt of eet, laten de smaakpapillen op je tong middels anticiperende reflexen aan de hersenen weten dat het lichaam zich moet voorbereiden op het verwerken en verteren." Je hersenen krijgen dus ook dit seintje wanneer je koffie drinkt.

Oorzaak geïrriteerde maag

Raakt je maag van slag als je koffie drinkt, ook wanneer je al wel iets gegeten hebt die dag? Dan zou het kunnen dat jij je koffie veel te snel drinkt. Mensen die koffie drinken weten het misschien zelf ook wel, maar soms sla je het goedje achterover – daar wordt je maag alleen niet erg blij van.

Door je koffie langzaam te drinken, bereiden de speekzelenzymen zich voor en wordt het spijsverteringsproces in gang gezet. "Door je drankje wat langer in je mond te houden voordat je het doorslikt, heeft je speeksel meer tijd om in contact te komen met de vloeistof", legt Pasquariello uit. "En dit kan gunstig zijn vanuit het gastro-intestinaal oogpunt." Drink je je koffie dus te snel? Dan krijgt je spijsverteringssysteem niet genoeg tijd om zich voor te bereiden op dat proces.

Te veel lucht

Daarnaast kan het drinken van kleine slokjes koffie ook bijdragen aan een blije maag. Als je te grote slokken neemt, kan dit leiden tot aerofagie, een chic begrip voor het inslikken van te veel lucht. En krijg je te veel lucht binnen? Ook dan kun je spijsverteringsproblemen ervaren. "Dit kan een opgeblazen gevoel, misselijkheid, oprispingen, pijn of gasvorming veroorzaken", waarschuwt Pasquariello.

Aerofagie is van zichzelf al geen aangenaam fenomeen, maar dit wordt vaak verergert als je bepaalde dranken drinkt. Het proces dat optreedt bij aerofagie wordt vaak verergert in combinatie met dranken als koffie of alcohol. Want des te sneller je deze vloeistoffen drinkt, des te sneller deze stimulerende middelen in je bloedbaan terechtkomen. Er zit dus maar een ding op: je koffie voortaan wat rustiger opdrinken.

Bron: Well + Good / Beeld: iStock