Is rozemarijnolie echt het wondermiddel voor langer en gezonder haar?

Dit is hoe het zit!

Young woman applying natural organic essential oil on hair and skin. Home spa and beauty rituals.

Voller, langer en gezonder haar staat bij veel vrouwen op de wish list. Regelmatig naar de kapper gaan en je haar niet te vaak wassen vallen binnen het haircare regime van veel mensen, maar je haar kan er ook baat bij hebben als je rozemarijnolie in je haarverzorgingsroutine opneemt.

De werking van rozemarijnolie

We weten al langere tijd dat rozemarijnolie ontstekingsremmende eigenschappen bevat. Maar wist je dat het je haar ook een steuntje in de rug kan geven? Onderzoek uit 2015 gepubliceerd in SkinMED wees dat uit. Voor dit onderzoek gebruikten honderd mensen met een bepaalde vorm van alopecia zes maanden lang rozemarijnolie op hun hoofdhuid. Na de looptijd van het onderzoek ervoer deze groep mensen 'een aanzienlijke toename van het aantal haren'.

Hoewel het iets te vroeg is om te stellen dat rozemarijnolie haargroei promoot – er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden – kunnen we wel stellen dat het kán helpen. "We weten niet helemaal zeker wat rozemarijnolie voor het haar doet, maar vermoedelijk voorkomt het dat dihydrotestosteron de receptoren op de haarzakjes blokkeren", deelt dermatoloog James Y. Wang met Shape. En dat wil je, te hoge waarden van het eerdergenoemde testosteron kunnen er namelijk voor zorgen dat de haarzakjes krimpen en dat er uiteindelijk geen haar meer uit die haarzakjes groeit.

Ook als je geen vorm van alopecia ervaart, zou de olie kunnen helpen. "Mensen die te maken hebben met een andere vormen van haarverlies die worden getriggerd door irritatie, hormonale supplementen en zwakkere haarzakjes kunnen baat hebben bij rozemarijnolie, want de olie heeft het vermogen om de circulatie te verbeteren." En dat kan haargroei weer bevorderen.

Virale haarolie

Op TikTok en Instagram gaan momenteel veel video's rond van mensen die rozemarijnolie gebruiken. We blijken er dus behoorlijk open voor te staan. Eén olie in het bijzonder krijgt nu veel lof: de castorolie en rozemarijnolie van het merk Handcraft. Het product kun je in je hoofdhuid masseren, maar je kunt het ook aanbrengen op je wenkbrauwen en op de wimperlijn om ook op die plekken haargroei te stimuleren.

Het product bestaat uit een simpele formule, het bevat slechts 100 procent pure natuurlijke castorolie en rozemarijnolie. Maar ondanks de korte ingrediëntenlijst, lijkt het product wel te presteren. Op Amazon zien we dat het product 4,5 sterren kreeg. Van de 12.256 ratings (op moment van schrijven), bedeelde 74 procent het product 5 sterren toe. Ook de reviews zijn heel positief! Mensen laten weten dat het product daadwerkelijk helpt. Van reviews waarin mensen delen dat ze helemaal geen mascara meer dragen omdat hun wimpers er zo fantastisch uitzien tot personen die delen dat ze absoluut verschil zagen. Het proberen waard?

Bron: Shape / Beeld: iStock

Beauty en Fashion
  • Young woman applying natural organic essential oil on hair and skin. Home spa and beauty rituals. Skin care.