Wanneer is het verstandig om collageensupplementen te slikken?

Er zijn drie type mensen die hier veel baat bij kunnen hebben.

First things first: iedereen kan profijt hebben van wat extra collageen, maar voor de een kunnen de positieve effecten ervan nog wenselijker zijn dan voor de ander. Wie dat zijn? Wij lichten de drie profielen uit. 

Wat is collageen?

Je hebt vast weleens van collageen gehoord: verscheidene serums en crèmes zijn ermee verrijkt, maar ook veel mensen slikken deze supplementen tegenwoordig. Uiteraard is dat om een reden. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam. Het eiwit zit onder andere in onze spieren, botten, bloedvaten, pezen en huid. Het vervelende is alleen dat de aanmaak van collageen afneemt als je ouder wordt. Ouderen krijgen daarom vaak het advies om op hun collageen te letten, maar zij zijn niet de enigen. Ook mensen die zich kunnen herkennen in onderstaande kunnen er baat bij hebben.

Je hebt last van fijne lijntjes

Niet iedereen die fijne lijntjes heeft hoeft collageen te slikken, maar als je het storend vindt kan het zeker soelaas bieden. Volgens onderzoek uit 2019 van de University of California hebben collageenpeptiden een positief effect op fijne rimpels. Deze peptiden kunnen de elasticiteit van de huid ondersteunen, waardoor je fijne lijntjes kunnen verminderen. Ook zorgt het ervoor dat je huid beter in staat is om hydratatie vast te houden. Erg fijn, want een vochtarme huid laat tekenen van fijne lijntjes ook eerder zien.

Je zit in de overgang

Omdat collageen zo'n belangrijk eiwit is, heeft iedereen er baat bij. Zeker wanneer je ouder bent dan 25 jaar. Vanaf deze leeftijd neemt je lichaams natuurlijke collageenproductie elk jaar af met zo'n 1 procent! Het kan dus zeker geen kwaad om al op jonge leeftijd collageensupplementen te slikken of collageencrèmes en -serums te smeren. Echter, vrouwen in de overgang hebben er misschien nog wel het meeste baat bij.

Schrok jij al van die 1 procent collageenafname per jaar? Vrouwen die in de overgang zijn ervaren een nog schrikbarendere afname. Tijdens deze periode neemt de collageenproductie namelijk met 30 procent af! Hierdoor kan huidveroudering in een relatief korte periode erg zichtbaar worden. Vermoed je dat de menopauze voor jou voor de deur staat? Dan kan het dus zeker geen kwaad om extra collageen te slikken (overigens ook niet als de overgang al even achter de rug is).

Je wilt een glowy, gehydrateerde huid

Wie wil er nu geen glowy en gehydrateerde huid? Bij de meesten staat het hoog op de verlanglijst. In dat geval zou je ook collageen kunnen slikken. We weten inmiddels dat collageen voorkomt in de huid en dat het fijne lijntjes kan verminderen, maar het draagt dus ook bij aan de elasticiteit van de huid én het zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd is.

Voeding of supplementen?

Er zijn verschillende manieren om collageen te introduceren in je leven. Je kunt voeding eten met veel collageen (met name bottenbouillon is een echte collageenbom). Ook zou je serums en crèmes die verrijkt zijn met collageen op je huid kunnen aanbrengen. Maar de beste manier? Dat is volgens deskundigen door een supplement te nemen. Je weet zo precies hoeveel je binnen krijgt en het is dan ook makkelijker om elke dag dezelfde hoeveelheid binnen te krijgen.

Bron: Mind Body Green / Beeld: Tima Miroshnichenko via Pexels