7 Tekenen dat je lichaam gezond is

Zo kun je gemakkelijk zien hoe het staat met je fysieke gesteldheid.

Of je een gezond lichaam hebt, wordt niet alleen bepaald op basis van het cijfer dat je op de weegschaal ziet. Je fysieke gezondheid hangt af van een heleboel factoren. Checken of jij goed zit met je lichaam? Deze zeven tekenen wijzen erop dat je hartstikke healthy bent.

1. Je wordt elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip wakker

Als je iedere dag ongeveer rond dezelfde tijd ontwaakt zonder dat je zes wekkers hoeft te zetten, betekent dat dat je lichaam is uitgerust en je organen en interne systemen naar behoren werken.

2. Je gaat elke dag ongeveer op hetzelfde tijdstip naar het toilet voor een grote boodschap.

Ook de regelmaat van je toiletbezoekjes kunnen wat zeggen over je fysieke gesteldheid. Ga je iedere dag rond hetzelfde tijdstip naar het toilet voor een nummer twee, dan is dat een goed teken. Ook wanneer je ontlasting groot en zacht is en niet blijft drijven, kun je ervan uitgaan dat je goed zit.

3. De kleur van je urine is lichtgeel tot strogeel

Een normale urinekleur is helder geel, lichtgeel of strogeel. Als je een andere kleur plast, kan het bijvoorbeeld betekenen dat je lichaam niet goed gehydrateerd is, maar ook een proteïnetekort of blaasproblemen zijn niet uitgesloten. Bij twijfel kun je altijd even een bezoekje brengen aan de huisarts!

4. Je oogwit is wit

Oogwit hoort echt wit te zijn. Als dat gedeelte van je oog bij jou meer geelachtig is, kan het betekenen dat je geelzucht hebt. Een wit oogwit duidt op een gezond lichaam.

5. Je nagels zijn sterk

Niet iedereen heeft mooie nagels van zichzelf. Stond jij ook niet vooraan toen de Barbie-nagels werden uitgedeeld, dan is er geen reden tot paniek, maar het zou wel kunnen dat er een fysieke oorzaak voor is. Soms worden longproblemen of diabetes gelinkt aan zwakke nagels. Maar nogmaals: no worries als jouw nagels steeds weer afbreken. De kans is namelijk groter dat je gewoon pech hebt op genetisch gebied.

6. Je hebt een goed reukvermogen

Als je de geur van kaneel, bananen of limoen kan waarnemen, dan wijst dat op een goede gezondheid. Als je deze geuren niet ruikt, kan het zijn dat je tot de risicogroep van Parkinson behoort.

7. Je hartslag ligt tussen de 60 en 80 slagen per minuut

Een gezonde hartslag ligt zelfs wat breder dan dat: in rust zou je hart zo'n zestig tot honderd keer moeten kloppen. Nog een goede meetstaf is de snelheid waarmee je hart weer tot rust komt na een workout. Heb je hier langer dan vijf minuten voor nodig? Dan is het hoog tijd dat je wat meer gaat sporten.

Bron: Women's Health / Beeld: Christopher Cambell via Pexels