Iehhh: dit gebeurt er als je je ongewassen sportkleding opnieuw draagt

Spoiler: het is meer dan alleen nare geurtjes.

Omdat je vergeten bent de was te doen en daardoor geen schone sportkleding meer hebt, tóch maar het setje van je laatste training nog een keer aantrekken: we maken ons er allemaal weleens schuldig aan. En hoewel het niet zo erg lijkt om het een keertje te doen, kun je jezelf deze gewoonte maar beter afleren. Er komen namelijk heel wat vervelende gevolgen bij kijken.

Vieze geur

Het is vanzelfsprekend dat het gym-setje dat je bij je laatste workout droeg niet al te fris ruikt. Nu zou je een poging kunnen wagen om met een flinke dosis deodorant de geurtjes te neutraliseren, maar vaak wordt het daar niet veel beter van. Bovendien komen er bij de tweede keer sporten nog meer geurtjes in de kleding te zitten, waardoor de kans bestaat dat je sportsetje ook na het wassen blijft stinken.

Risico op infecties

Bezwete kleding is de ideale vestigingsplek voor bacteriën en schimmels. Logisch dus dat wanneer je je gym wear nog een keer wil dragen zonder te wassen, je een hoger risico loopt op infecties. Ringworm, voetschimmel of stafylokokbesmettingen: ehm, dan zetten we tóch maar liever de wasmachine nog een keer aan.

Huidirritatie

Doordat je zweet tijdens het sporten, hopen zich bacteriën en schimmels op in je kleding. Je kunt je voorstellen dat wanneer je dezelfde legging of sport-bh nog een keer draagt, dat aantal nog eens verdubbeld wordt. Dit kan er in resulteren dat je huid rood wordt en gaat jeuken. Enne, dat is niet heel fijn tijdens het sporten.

Puistjes

Dezelfde bacteriën en schimmels die huidirritatie veroorzaken, kunnen er ook voor zorgen dat je puistjes krijgt op je lichaam. Alle onzichtbare troep die zich in je sportkleding heeft opgehoopt, wordt weer in je huid opgenomen wanneer je deze ongewassen voor de tweede keer aantrekt. Hierdoor raken poriën verstopt en ontstoken en kunnen er op verschillende lichaamsdelen puistjes ontstaan. Zeker als je een vette of acne-gevoelige huid hebt kun je hier veel last van hebben.

Wil je deze nare kwaaltjes voorkomen, dan is het dus van belang dat je je sportkleding altijd wast voordat je het nog een keer aantrekt. Wel zo fris!

Bron: Best Life | Beeld: Jonathan Borba via Unsplash