Tretinoïne steeds populairder: wat doet dit nieuwe middel voor de huid?

Dermatologen krijgen steeds meer verzoekjes voor het middel.

Woman applying moisturiser on face during morning routine

Elke week lijkt er wel een nieuw hip huidverzorgingsingrediënt bij te komen en daarom is het logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet wanneer je een nieuw product wil uitproberen. Hyaluronzuur, niacinamide, ceramides, AHA’s, BHAs, vitamine C, er lijkt een oneindige keuze aan producten te zijn. Sinds kort is er een nieuw middel op de markt, namelijk tretinoïne. Wij vertellen je er alles over.

Populair middel

Tretinoïne is op dit moment erg populair in de wereld van skincare. Het is nog redelijk onbekend bij de meesten en dat kan kloppen. Het middeltje kan namelijk alleen maar door een dokter worden voorgeschreven. Toch stappen steeds meer mensen naar hun dokter toe om het middeltje uit te proberen. Tretinoïne wordt vaak door artsen voorgeschreven bij huidaandoeningen zoals acne en rosascea. Het is een crème die aangebracht kan worden in het gezicht en zou de elasticiteit van de huid moeten verbeteren.

Tretinoïne of retinolzuur is het carbonzuur van retinol. Retinol staat bekend als een superpoweringrediënt. Het kan fijne lijntjes en hyperpigmentatie verminderen, het kan de textuur van de huid verbeteren en het boost de collageenproductie. Alleen dermatologen kunnen het middel voorschrijven, aangezien je beter geen tretinoïne kunt aanbrengen wanneer het niet nodig is. Het middel wordt steeds populairder en steeds meer mensen willen het uitproberen. Dermatologen krijgen hierdoor ineens veel meer verzoeken, maar wijzen deze vaak af, omdat het niet voor iedereen 'nodig' is.

Sidenote

Op TikTok zien we steeds meer beautyliefhebbers het middeltje gebruiken. Vaak brengen ze het dan aan als een moisturizer, maar dat is niet de bedoeling, aldus dermatologen. De crème moet gematigd aangebracht worden en eigenlijk pas na een laagje dagcrème of moisturizer.

@aesthetician.emily how to use Tretinoin 🤍 #tretinoin #SplashSummerVibe ♬ original sound - emilyschmuckal

Mocht je het middel willen gebruiken, is het goed om te weten dat je huid er erg gevoelig van wordt. Het is verstandig om eerst met je dermatoloog in gesprek te gaan over het gebruik van dit middel.

Bron: NSMBL | Beeld: TikTok, Adobe Stock

Health
  • Woman caring of her beautiful skin face standing near mirror in the bathroom. Young woman applying moisturizing cream on her face during morning routine. Smiling natural girl holding little green jar of ecological cosmetic cream.