Welke SPF heb je voor je gezicht nodig?

Smeren, smeren, smeren!

Beautiful African American woman with sun protection cream on fa

Zodra de zon hoog aan de hemel pronkt, smeren we ons lichaam braaf in met zonnebrandcrème. Maar hoe zit dat eigenlijk met je gezicht? Hoewel er make-up bestaat met SPF, is dat niet voldoende om je huid echt te beschermen. Experts leggen uit wat je beter wel kunt doen! 

Gezicht beschermen

Als je zonnebrandcrème nog niet in je skincare routine hebt zitten, dan wil je daar vandaag zeker mee beginnen. Naast dat het je huid beschermd tegen de zon en de gevaren van huidkanker kan beperken, heeft het ook invloed op de gezondheid van je huid. Dermatoloog dr. Doris Day legt het uit: "Het verwaarlozen van het aanbrengen van zonnebrandcrème kan grote schade aanrichten aan het uiterlijk en de gezondheid van de huid." Door je huid onbeschermd te laten, kan de zon je huidcellen, bloedvaten en collageen beschadigen, wat uiteindelijk kan leiden tot vroegtijdige veroudering, rimpels, droogheid en verkleuring. Kortom: smeren, smeren, smeren.

Welke SPF is geschikt?

Volgens dr. Day werkt een SPF als volgt: "Hoe hoger de SPF, hoe groter het beschermingsniveau. Als een zonnebrandcrème bijvoorbeeld een SPF-waarde van 30 heeft, betekent dit dat het 30 keer zo lang duurt voordat uw huid verbrandt als je die specifieke formule draagt." Voor je gezicht is een hogere SPF niet noodzakelijk. SPF 30 filtert ongeveer 97 procent van de UVB-stralen, SPF 50 filtert ongeveer 98 procent en SPF 100 filtert tegen ongeveer 99 procent. "Het verschil in bescherming is zo'n klein percentage, en het kan twee keer zo duur zijn of meer huidirritatie veroorzaken", zegt dermatoloog Ava Shamban. De American Academy of Dermatology beveelt daarom aan om minimaal SPF 30 voor je gezicht te gebruiken.

Waar je wel alert op moet zijn, is dat het voldoende bescherming biedt. Een zonnebrandcrème dat bescherming biedt tegen UVB- en UVA-stralen, het type dat huidveroudering veroorzaakt, is dus perfect om op je gezicht te smeren. Enne, dit moet je overigens ook doen als de zon niet schijnt. Je huid wordt namelijk altijd blootgesteld aan de zon. In de zomer moet je je gezicht ook opnieuw insmeren, twee of drie keer per dag. Zo kun je zorgeloos van de zon genieten!

Bron: Instyle | Beeld: Adobe Stock