Schaatser Jutta Leerdam openhartig over menstruatie: 'Wil iets veranderen'

'Ik denk wel dat het bepaalde deuren heeft geopend voor vrouwen en dat vind ik heel mooi'

Koning opent Koningsspelen in Deventer

Topschaatser Jutta Leerdam weet als geen ander hoe het is om een medaille te winnen. Hoewel de atleet topfit is, heeft ook zij wel eens te maken met gezondheidsproblemen. Zoals het bekende maandelijkse probleem van vele vrouwen: menstruatie. In het programma College Tour vertelde Jutta hier openhartig over.

Ongesteldheid

Vorig jaar vertelde Jutta voor de camera van NOS dat ze zich na een gewonnen race niet helemaal lekker voelde door haar menstruatie. "Ik werd heel licht in mijn hoofd. Ook een beetje duizelig, daardoor kon ik bijna niet meer voor de camera staan", zei Jutta eind vorig jaar in gesprek met NOS. "Ik was zaterdag heel erg ongesteld en heb veel bloed verloren. Ik was er deze keer zo ziek van."

Jutta kreeg veel positieve reacties op haar openheid hierover, zo vertelde ze dit weekend in College Tour. "Ik ben heel open, qua persoon sowieso, mijn hele team weet het als ik ongesteld ben. Mijn coaches weten precies hoe ik me voel. Ik ben daar gewoon heel makkelijk in”, ze Jutta.

Interview

“Ik kwam Bert (Maalderink, verslaggever NOS, red.) tegen en hij vroeg: ‘Wat is er?’ Ik voelde me gewoon ziek door mijn ongesteldheid dus ik vertelde dat gewoon aan hem”, legt Jutta uit aan presentator Twan Huys. "Het eerste wat ik dacht toen ik naar de camera toe liep was: kan ik dit wel zeggen? En toen ik mezelf dat afvroeg dacht ik waarom niet? Het is eigenlijk raar dat ik mezelf dat moet afvragen." Jutta vindt dat er meer openheid over het onderwerp moet komen.

Gelukkig kreeg ze veel positieve reacties na haar uitspraken over haar ongesteldheid en daar is ze blij mee. "Ik denk wel dat het bepaalde deuren heeft geopend voor vrouwen en dat vind ik heel mooi. Ik ben nu eenmaal in de positie dat ik iets kan veranderen en iets kan doen." De schaatser vindt het belangrijk ook zulke onderwerpen te bespreken en hoopt dat ze het taboe iets heeft kunnen doorbreken. "Ik wil echt iets veranderen en iets doen voor vrouwen in dit geval."

Bron: Linda, RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld

Celebrities
  • DEVENTER, 21-04-2023, De Scheg Koning Willem Alexander geeft het startsein voor de landelijke opening van de Koningsspelen in sportcentrum De Scheg in Deventer. Brunopress/Patrick van Emst Op de foto: Jutta Leerdam King Willem Alexander gives the go-ahead for the national opening of the King's Games in sports center De Scheg in Deventer.