Miljuschka Witzenhausen over het ouderschap: 'Wij moeders zijn multi-managers'

'We houden alle ballen in de lucht'

Hét handboek voor ouders, ‘Oei, ik groei!’, is verfilmd. Onder andere Yolanthe Cabau, Louis Talpe en Miljuschka Witzenhausen spelen in de romantische komedie, die binnenkort op Netflix te zien is. Miljuschka speelt in de film Nina – een pittige kinderloze celeb. Beau Monde vond het daarom hoog tijd om de tv-chef eens aan de tand te voelen over het moederschap in haar echte leven. 

Jong moeder

"Voor Nederlandse begrippen werd ik vrij jong moeder. Slechts 23 was ik, maar mijn rammelende eierstokken waren niet te houden", vertelt ze in gesprek met het blad. "En waarom ook niet? Mijn moeder was 19 toen ze aan kinderen begon en werd daarna advocate. Ik heb dus van nabij gezien dat jong moederschap je niet hoeft tegen te houden in je carrière."

Honger

Ook vertelt de moeder dat ze het aan haar kinderen heeft te danken dat ze nu doet wat ze doet. "Tijdens mijn zwangerschappen had ik ontembare honger en ik kwam beide keren 35 kilo aan. Ik at veel, maar gezond omdat ik besefte dat alles wat ik tot me nam, mijn baby deed groeien. Zo legde ik een eigen groentetuin aan, om biologisch verantwoord te koken. Mijn eerste zwangerschap was echt een masterclass in recepturen en zo is de droom die ik nu leef werkelijkheid geworden. Dat wil ik mijn kinderen ook meegeven: dat ze door hard werken alles kunnen bereiken."

Meer kinderen

Toch hebben haar twee zwangerschappen haar kijk op het ouderschap veranderd. "Vroeger riep ik dat ik vijf kinderen wilde, maar dat was voordat ik wist wat het moederschap allemaal behelst", legt ze uit. "Misschien dat er ooit nog eentje achteraan komt, maar zeker geen drie. Dat zou ook niet passen. (...) Wij moeders zijn multi-managers, we houden alle ballen in de lucht. Ik ook. En dat doe ik met liefde. Dat maakt wel dat het extra belangrijk is om af en toe een moment voor mezelf te nemen, om mezelf even rust te gunnen. Zonder schuldgevoel. Maar dat heb ik moeten leren."

Het hele interview met Miljuschka Witzenhausen lees je in de nieuwe Beau Monde. Vanaf vandaag in de winkels!

Bron: Beau Monde | Beeld: NL Beeld