5x de voordelen van yoga

Leg maar meteen een matje klaar!

yoga

Yoga is een fijne manier om jezelf in beweging te houden. Het ideale aan yoga is dat het op elk niveau uitgevoerd kan worden en dat je het elk moment van de dag kunt doen. Het enige wat je nodig hebt is jezelf en een matje. Op yogashop.nl kun je alles vinden wat je nodig hebt. Yoga is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar kent ook een heleboel mentale voordelen:

Reductie van stress

Yoga is een uitstekende manier om stress te verminderen. De regulatie van ademhaling in ingewikkelde posities speelt een belangrijke rol bij yoga. Als je vaak aan yoga doet, leer je de regulatie van je ademhaling ook toe te passen op andere aspecten van je leven, zoals stressvolle situaties op het werk. Het is daarom dat yoga in verband wordt gebracht met gezonder oud worden.

Reductie van angst

Angst is een krachtige emotie en heeft ook zeker een functie. Het houdt ons alert en voorkomt dat we ons in gevaarlijke situaties storten. Echter, in de moderne samenleving ervaren veel mensen angst die eigenlijk helemaal niet gegrond is. Zo kan stress op het werk zorgen voor angstgevoelens, terwijl we helemaal niet in gevaar zijn. Omdat yoga voor een groot deel draait om regulatie van de ademhaling, kalmeert het het zenuwstelsel, waardoor je minder ongegronde angstgevoelens zult ervaren.

Bevordering van concentratie

Heb jij last van een korte spanningsboog en dwaal jij tijdens belangrijke werkzaamheden constant af? Ook dan kan yoga een positieve invloed hebben op jouw mentale gesteldheid. Wederom speelt de focus op de ademhaling hierbij een belangrijke rol. Om bepaalde poses vol te houden moet je met je volle aandacht bij je ademhaling zijn. Anders houd je het simpelweg niet vol. Op die manier train je je brein om ook in het dagelijks leven meer gefocust te zijn.

Zelfbewustzijn

In de huidige samenleving zijn we soms een beetje de band met onszelf kwijt. Dat klinkt veel zweveriger dan het is. Omdat alles draait om winst en prestatie, verliezen we soms het vermogen om naar ons eigen lichaam te luisteren en onze eigen grenzen aan te voelen en te respecteren. Dat klinkt vast niet onbekend voor jou! Yoga moedigt je aan om voor de verandering wel naar binnen te keren en te luisteren naar wat jij vandaag de dag aankan. Wie veel yoga beoefent kan dit ook implementeren in het dagelijks leven en niet alleen in de yogaflow.

Emotieregulatie

Niet alleen helpt yoga je om bewust te worden van je fysieke wensen en grenzen, ook stelt het naar binnen keren je in staat om eens stil te staan bij wat er op emotioneel gebied eigenlijk allemaal bij jou gebeurt. We fietsen daar in het dagelijks leven namelijk vaak overheen.

Fit
  • Pixabay (AndiP)