Hierom zou je een scheutje olijfolie door je koffie moeten doen

De Italianen zweren erbij.

Processed with VSCO with a9 preset

Een scheutje olijfolie in de pan voordat je een overheerlijke maaltijd gaat bereiden is niets nieuws. Maar een scheutje olijfolie door je koffie? Daar moeten we nog even aan wennen. Als we de Italianen mogen geloven, is een scheutje olijfolie door je ochtendbakkie een must. Zelfs Starbucks is al fan! We vertellen je er alles over.

Gezondheidsvoordelen

De combinatie olijfolie en koffie klinkt misschien gek, maar volgens Starbucks zorgt een lepel extra vierge olijfolie uit Toscane voor een ‘onverwachte, fluwelige en boterachtige smaak’ in de koffie. In Italië wordt het drankje onder de naam oleato verkocht, wat Italiaans is voor ‘geolied’. Hoewel het laagje vet op de koffie wellicht ongezond lijkt, is het juist heel gezond. Olijfolie behoort namelijk tot de goede vetten, en is goed voor het hart. Daarnaast zou het ontstekingsremmend zijn. Voor afvallen hoef je het overigens niet te doen: een lepeltje olijfolie levert al gauw zo'n 120 extra calorieën op.

Vet bij de koffie

Hoewel olijfolie toevoegen aan je koffie misschien een gekke gewoonte lijkt, is vet combineren met koffie niets nieuws. Melk is immers ook een vetbron, net als room (denk maar aan de espresso con panna), of vanille-ijs (affogato). Olijfolie is in dit rijtje natuurlijk wel een uitschieter, omdat-ie niet zo zoet is. Toch brengt het volgens de Italianen een heerlijke, volle smaak met zich mee. Het proberen waard dus!

Bron: Kookfans, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock

Food
  • Processed with VSCO with a9 preset