Aiii: waarom je nooit contactlenzen moet dragen bij het douchen of zwemmen

Zo onschuldig is deze slechte gewoonte helaas niet.

Woman take a shower at home.

Contactlenzen zijn een absolute uitkomst als het op sporten aankomt. Maar wanneer je na afloop even snel onder de douche springt, of je tijdens je work-out enkele baantjes trekt, doe jij je lenzen dan ook uit? Probably not. Maarre: dat kan bijzónder nare gevolgen hebben.

Take care

Om maar met de deur in huis te vallen: douchen of zwemmen met je contactlenzen in is echt een absolute no go. Allereerst geldt dat kraanwater en chloorwater bijvoorbeeld bijzonder slecht zijn voor je lenzen. Ga maar na: je bewaart je contactlenzen ook in een speciale vloeistof, en niet in een glas water. Water kan je lenzen bijvoorbeeld heel snel uitdrogen. En tja: chloorwater in je ogen is ook absoluut geen pretje – waarom zou het voor je contactlenzen anders zijn?

Gevaarlijk

Maar dat is niet het enige. Er zitten namelijk grote gezondheidsrisico's aan lenzen die in contact komen met water. Zonder dat je het merkt zitten er in ons gewone drinkwater namelijk allerlei kleine levensvormen, zoals bacteriën en parasieten. En wat er in zwembadwater ronddwaalt? Daar willen we liever helemáál niet over nadenken!

In elk geval zijn die wezentjes an sich niet zo schadelijk voor ons. Maar wanneer dat water in contact komt met je lenzen, dan zuigen ze dit op als een soort spons. Zo worden je contactlenzen opeens een broedplaats voor deze kleine wezentjes. Mocht je dan de pech hebben dat er kleine beschadigingen op je hoornvlies zitten, dan kunnen parasieten in zeldzame gevallen je oog binnendringen en daar flinke schade aanrichten. Yikes!

Blind

Hoewel het dus gaat om 'zeldzame gevallen', zit een ongeluk natuurlijk in een klein (oog)hoekje. De Brit Nick Humphreys kan erover meepraten. Hij droeg zijn lenzen gewoon tijdens het douchen, as usual, maar merkte kort na deze keer een krasje op z'n hoornvlies op.

Hij besloot verder z'n lenzen gewoon te blijven dragen, tot hij opeens blind raakte aan het oog met dat beschadigde hoornvlies. Wat bleek? De blindheid werd veroorzaakt door een nare parasiet, die gewoon voorkomt in het leidingwater. Deze heeft zijn hoornvlies vervolgens dusdanig verziekt, dat hij zelfs na meerdere operaties nog altijd blind was aan één oog. Aiii...Het mag dan een vervelende tussenstap zijn voor het douchen, maar wij stappen in elk geval never nooit weer met lenzen in onder de douche!

Bron: Ze.nl | Beeld: Adobe Stock