Wait, what: zorgt slapen met sokken voor een betere nachtrust?

Aha!

Woman sleeping in bed hugging soft white pillow

Wil jij slapen als een roosje? Wie niet! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je nachtrust te bevorderen en slapen met sokken aan is daar blijkbaar één van.

Goede nachtrust

Als we iets niet onderschatten, is het wel de kracht van een goede nachtrust. Maar dat we slaap hoog in het vaandel hebben, betekent niet dat de reis naar dromenland altijd vlekkeloos verloopt. Heb jij soms wat moeite met slapen? Dan schijnt het te helpen om je sokken aan te houden 's nachts...

Sommige mensen slapen – vooral in de winter – al met sokken aan. Het is immers de perfecte oplossing tegen koude voeten. Maar als je niet zo'n koukleum bent en zonder sokken slaapt, dan schijnt het dat je minder snel in slaap valt. Hoe dit kan?

Onderzoek

In 2018 is er onderzoek gedaan naar slapen met sokken aan. Bij dit onderzoek – uit het Journal of Physiological Anthropology – werd er gekeken naar mensen die met sokken aan sliepen. De 7 uur durende nachtrust van deze mensen werd geanalyseerd en hieruit bleek dat zij een stuk sneller in slaap vielen dan mensen zonder sokken. Tevens sliepen de mensen met sokken aan ook nog eens beter door.

Dit kan ermee te maken hebben dat je je met sokken aan een stuk comfortabeler voelt en daardoor sneller ontspant, omdat je hieraan gewend bent. Als je 's nachts koude voeten hebt, kan je lichaamstemperatuur stijgen omdat je lichaam meer bloed naar je ledematen stuurt om ze op te warmen. Als je lichaamstemperatuur hoog is, kun je moeite hebben om in slaap te vallen en te blijven. Met sokken aan slapen houdt je lichaam je temperatuur dus op peil. Aha!

Bron: Girlscene, Risescience | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Top view of attractive young woman sleeping well in bed hugging soft white pillow. Teenage girl resting, good night sleep concept. Lady enjoys fresh soft bedding linen and mattress in bedroom