Charlotte Labee: 'De meeste mensen hebben niet geleerd om zelfliefde te hebben'

'Als we ons altijd maar laten leiden door onze hersenen, hebben we best een beperkt leven'

Na het enorme succes van Overprikkeld brein komt Charlotte Labee nu met Jouw krachtige brein. Hierin vertelt ze haar persoonlijke verhaal en leert ze je door zelfliefde en bewustzijn meer grip op je leven te krijgen. In gesprek met Happy in Shape licht Charlotte een tipje van de sluier op. "De meeste mensen hebben helemaal niet geleerd om van zichzelf te houden."

Bijzondere reis

Charlotte vertelt hoe ze op het idee voor haar nieuwe boek is gekomen. "Ik wilde graag een vervolg geven aan mijn vorige boek met daarin ook een stukje biografie over mezelf. Toen ik startte met schrijven, liep ’t echter heel anders", vertelt ze. "Ik voelde dat het niet zozeer een biografie moest worden, maar meer moest gaan over de diepere laag van hoe je dingen doet in je leven, het universum, de energie en multidimensionaliteit. Zonder dat ik het rationeel had bedacht, werd het ineens een heel ander topic en daarmee ook een bijzondere reis voor mezelf."

Haar boek heeft dan ook een personal touch gekregen. "Absoluut, je leest heel erg hoe ik mezelf hierin heb ontdekt en ontwikkeld, zonder dat ik daar bewust voor heb gekozen of daar een studie voor ben gaan volgen. Ik ben heel erg vanuit mijn hart gaan leven." Charlotte legt uit dat ons hoofdbrein ons heel erg in de weg kan zitten wanneer we bepaalde keuzes willen maken in het leven. "Als we ons altijd maar laten leiden door onze hersenen, hebben we best een beperkt leven. Ik heb het daarom in mijn boek over de drie breinen – die in ons hoofd, ons hart en onze buik – en samen vormen ze je krachtige brein. Het is echt een boek geworden over zelfliefde en bewustzijn en hoe dit je meer grip kan geven op je leven."

Zelfliefde

Juist 'zelfliefde' is voor veel vrouwen nog een lastig thema. Daar geeft Charlotte gelukkig genoeg advies over. "Het begint met weer mogen gaan voelen. We zitten zo in ons hoofd, zijn zo sterk geworden in het denken, dat we de verbinding met ons hart een beetje zijn kwijtgeraakt. Die heb je wel nodig, wil je weer zelfliefde vinden", legt ze uit. "Alles start met: kun je je hart weer openen voor jezelf? Ik besteed daar veel aandacht aan in mijn boek, want hoe doe je dat dan? Hoe mag je weer voelen? Hoe maak je die connectie met je hart zonder dat het iets stoms of raars is. De meeste mensen hebben helemaal niet geleerd om zelfliefde te hebben, ze zijn vooral bezig met zorgen voor anderen. We razen door het leven en hebben veel ruis op de lijn. Daarom is het belangrijk om die overprikkeling weg te halen en terug naar de essentie te gaan. Doe de dingen waar je heel blij van wordt in plaats van: dit wordt van mij verwacht.’

Benieuwd naar het hele interview met Charlotte? In de nieuwste Happy in Shape geeft Charlotte tips om beter te luisteren naar je lichaam en vertelt ze meer over spiritualiteit en je zielsmissie vinden.

Tekst: Jill Waas | Beeld: Olga Esser