Zoveel water zou je voor, tijdens en na het trainen moeten drinken

Goed om te weten!

Black woman, runner and drinking water for outdoor exercise, training workout or marathon running recovery. African woman, healthy athlete and hydrate with bottle for fitness, health and cardio run

In de sportschool of tijdens het hardlopen werken we ons – letterlijk en figuurlijk – altijd behoorlijk in het zweet. Het is dan ook belangrijk dat je genoeg water drinkt, maar hoeveel moet je eigenlijk drinken?

Zweten

First things first: hoe komt het toch dat de een meer zweet dan de ander? Daar is niet slechts één simpel antwoord op. Hoeveel je transpireert, heeft niet per se te maken met of je wel hard genoeg sport of genoeg calorieën verbrandt. Als je bijna niet zweet kan het te maken hebben met dat je niet genoeg bent gehydrateerd of dat je enorm fit bent.

Zweet je direct als een otter als je aan je workout bent begonnen? Dan betekent dat heus niet meteen dat je een slechte conditie hebt. Als je hard aan het werk bent, stijgt je lichaamstemperatuur. Om je lichaam te koelen, zorgt je lichaam dat je zweet. Bij de een gebeurt dit sneller dan bij de ander.

Drinken

Aangezien de meeste mensen toch wel (veel) zweten tijdens een workout, is het belangrijk om genoeg water te drinken. Maar hoe weet je of je genoeg water drinkt? Het is goed om te weten dat je voor en na de workout eigenlijk hetzelfde moet wegen. Weeg jezelf dus voor en na je workout. Weeg je na je workout minder dan daarvoor? Dan heb je niet genoeg water gedronken. Weeg je meer? Dan heb je meer water gedronken dan je lichaam nodig heeft – wat overigens niet slecht hoeft te zijn.

Als richtlijn kun je zo'n twee uur voor je aan je workout begint een groot glas water drinken (ongeveer 300 milliliter) en jezelf daarna wegen. Zet je gewicht in je notities in je telefoon (blijf ondertussen vooral water drinken als je dorst hebt).

Drink tijdens het sporten zo'n 500 milliliter water. Maar let op: volg je een HIIT-les? Dan heb je waarschijnlijk meer water nodig dan tijdens krachttraining. Drink na het sporten ook weer één à twee glazen water en weeg jezelf nog een keer. Is je gewicht hetzelfde gebleven? Dan heb je precies genoeg gedronken. Zo niet: dan weet je voor de volgende keer of je beter iets meer of minder kunt drinken.

Bron: Women's Health Mag | Beeld: Adobe Stock