5x eten dat je niet voor een tweede keer kunt opwarmen

Dit eten kun je maar beter meteen opeten.

Woman heating food with microwave machine

Iedereen houdt van een verse maaltijd, en vooral bij een druk leven is het makkelijk om een lekkere maaltijd in te vriezen. De volgende dag hoef je het alleen nog op te warmen en je kunt meteen aan tafel. Er zijn echter ook voedingsmiddelen die niet voor een tweede keer opgewarmd mogen worden, omdat dit schadelijk zou zijn voor de gezondheid.

Etenswaren

Spinazie, selderij en bieten 

Het is algemeen bekend dat spinazie maar één keer verwarmd mag worden, maar hetzelfde geldt ook voor selderij en bieten. Er zitten namelijk nitraten in deze groenten die bij de tweede keer verwarmen giftig kunnen worden voor de gezondheid.

Champignons 

Champignons zouden meteen gegeten moeten worden nadat je ze gesneden en/of gebakken hebt. De eiwitten in de champignon kunnen door het snijden namelijk verslechteren, wat de darmflora in de buik niet ten goede doet.

Eieren 

Het opwarmen van dit proteïnebommetje nadat het is gekookt of gebakken kan giftig zijn en kan grote schade aanrichten aan het spijsverteringsstelsel.

Rijst 

Bij rijst is het belangrijk hoe je het hebt bewaard voor je het voor de tweede keer opwarmt. Ongekookte rijst kan namelijk sporen van bacteriën bevatten die een voedselvergiftiging zouden kunnen veroorzaken. Als de rijst is gekookt kunnen sommige van deze sporen overleven. Als je de rijst vervolgens op kamertemperatuur laat staan kunnen die sporten zich vermenigvuldigen, wat tot overgeven en diarree kan lijden. Het opnieuw verwarmen van de rijst zorgt er in dat geval niet voor dat die bacteriën doodgaan.

Kip 

De eiwitsamenstelling in (gekoelde) kip verandert wanneer je het voor de tweede keer verwarmt. Als je hier te veel van eet, kan het leiden tot problemen in de spijsvertering. Als je de kip voor de tweede keer opwarmt, is het dus de bedoeling dat je het zo goed doorkookt zodat ook de binnenkant van de kip goed heet is.

Bron: Cosmopolitan UK, HIS Archief | Beeld: Adobe Stock

Lifestyle
  • Woman heating food with microwave machine at home, female using modern kitchen appliances