Ben je van plan om nieuwe zonnebrandcrème te kopen? Vermijd dan déze stoffen

Good to know!

Wist je dat er in veel zonnebrandcrèmes eigenlijk heel wat schadelijke stoffen zitten? Geloof het of niet, maar het is toch écht waar. Enne, daarom is het goed om te weten welke stoffen dit zijn, zodat je precies weet welke zonnebrandcrèmes je juist niet moet aanschaffen.

Het grootste orgaan

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je huid er met kop en schouders bovenuit steekt als we het hebben over 'het grootste orgaan' van je lichaam. But that's not all: je huid neemt namelijk ook nog eens tot wel 60 procent op van wat jij – misschien wel dagelijks – op je huid smeert. Denk bijvoorbeeld aan make-up, verschillende serums en lotions en dus ook zonnebrandcrème. Enne, laat het vinden van een goede én gezonde zonnebrand nou nog best wel een uitdaging zijn.

Oké, we weten natuurlijk allemaal dat het belangrijk is om elke dag SPF op te smeren – óók als de zon niet schijnt. Maar hoe vind je nou die goede en gezonde zonnebrandcrème? Wij vertellen je welke stofjes je dan voornamelijk moet vermijden.

Oxybenzone is een no go

Oxybenzone is de eerste naam die je goed tussen je oren moet knopen. Dit stofje kan namelijk zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen, minder zaadcellen bij mannen en kunnen zelfs zorgen voor hormoonverstoringen en andere ziektes. Uit een onderzoek van Center of Disease Control is zelfs gebleken dat er bij 97 procent van de mensen die zonnebrand met oxybenzone hebben gebruikt, het stofje is terug gevonden in hun urine. Ook is er uit andere onderzoeken van wetenschappers gebleken dat het schadelijke stofje ook nog eens kan zorgen voor het verminderen van de groei van koraal. Vermijden dus!

Chemische filters

Last but not least hebben veel zonnebrandcrèmes chemische filters waardoor de UV-stralen worden tegengehouden. Enne, ook deze chemische filters kunnen net als oxybenzone de hormoonhuishouding verstoren, denk aan: oestrogeen, progesteron en testosteron.

Toch hoef je je geen zorgen te maken dat er helemaal geen zonnebrandcrèmes bestaan, want gelukkig bestaan er ook heel wat 'gezonde' varianten. Zo zijn zonnebrandcrèmes met stofjes zoals titaniumdioxide en zinkoxide super effectief en goed voor je huid. Het enige nadeel hiervan? Het kan soms een witte waas achterlaten. Maar hey, liever een witte waas dan een aangetaste huid, toch?

Bron: Ze | Beeld: Adobe Stock