Kun je cardio het best voor of na krachttraining doen?

Ze zijn allebei goed voor je.

Het fijne aan krachttraining is dat je er spieren mee opbouwt, het goed is voor je botten en dat je er strakker van kunt worden. In de ideale wereld combineer je een liftingsessie echter ook met cardio. Maar als je dan beide trainingen wilt opnemen in je workout-regime, welke kun je dan het beste eerst doen?

In dubio

Doe je eerst cardio of doe je eerst krachttraining? In de fitnesswereld is deze vraag het equivalent geworden van 'Wat was er eerder: de kip of het ei?'. Sommigen doen liever eerst hun cardiosessie, voordat ze beginnen met het zware liften. Anderen hangen daarentegen liever eerst in het ijzer, zodat ze meer energie hebben om zwaarder te tillen, om vervolgens na de workout op de crosstrainer te springen.

In principe geldt dat een echt excellente gezondheid wordt bereikt door een combinatie van cardio en krachttraining. Maar daar zit de verwarring 'm niet in. Veel mensen weten niet welke van de twee ze beter eerder kunnen doen – als dat überhaupt uitmaakt.

5 tips om meer calorieën te verbranden tijdens het wandelen

Welke van de twee eerst?

Personal trainer Danny Kennedy is maar al te bekend met de vraag of je beter eerst cardio kunt doen voor krachttraining of andersom. In gesprek met Body + Soul stelt de trainer dat het zelfs de meest gestelde vraag is die hij krijgt. "Het komt misschien als een verrassing, maar cardio kun je het beste na krachttraining doen", vertelt hij daarover. "Maar als je het andersom doet, maak je geen zorgen, je bent dan echt niet de enige."

Toch zou hij de personen die eerst cardio doen willen adviseren om hun regime om te gooien. Zijn advies luidt dat het overgrote deel van je training zou moeten bestaan uit krachttraining. "Cardio is uitputtend werk, het is normaal dat mensen daarom aannemen dat je eerst cardio moet doen, wanneer je nog veel energie hebt. Maar juist omdat je er zo moe van wordt, raad ik aan om het aan het eind te doen."

"Krachttraining vereist uithoudingsvermogen, mentale focus en inspanning, dus het is belangrijk om je energie te benutten en te gebruiken voor het heffen van gewichten, zodat je met de juiste vorm en intensiteit kunt bewegen."

Krachttraining is ook goed voor cardio

Krachttraining is dus een ontzettend belangrijk element. Je zou het volgens Kennedy meer moeten doen dan cardio. Maar cardio queens moeten zich nog niet te veel zorgen maken. Krachttraining helpt namelijk óók om je cardiodoelen te behalen.

“Naarmate je meer tijd in de sportschool spendeert, zul je merken hoe belangrijk krachttraining is voor elk fitnessdoel en welke verbeteringen het daadwerkelijk zal opleveren in je vermogen om je cardiosessies op een hoger niveau uit te voeren en het vertrouwen in je lichaam te vergroten", aldus de personal trainer.

Dus doe je meer krachttraining om vervolgens cardio te gaan doen? Dan wordt je lichaam naarmate het sterker wordt ook beter in het volhouden van je cardiosessie!

Bron: Body + Soul | Beeld: Sven Mieke (Unsplash)