Waar mensen die nog maar net vegan eten zich het meest op verkijken

Helaas, vegan is geen synoniem voor gezonder.

Er zijn verschillende redenen waarom iemand geen dierlijke producten meer wil eten, maar voor alle personen die vegan willen eten geldt natuurlijk dat ze dierlijke producten goed moeten vervangen. Alleen gaat dat niet altijd goed.

Een gezond dieet

Hoewel veganisme nog weleens wordt bestempeld als gezond, gaat deze uitspraak alleen op als iemand gezonde vegan producten eet. Patat is vegan, maar gezond? Dat is het niet bepaald. Iemand die volledig vegan wil eten, zal dus goede keuzes moeten maken om ervoor te zorgen dat het daadwerkelijk gezond is. Sportdiëtist Ryan Pinto deelt met Body + Soul welke fouten mensen het meest begaan wanneer ze volledig plantaardig willen eten. 

Veel plantaardige alternatieven bevatten wat minder calorieën dan de niet-vegan variant. Uit ervaring weet Pinto dat mensen daardoor denken dat het automatisch gezonder is, maar helaas gaat dat gedachtegoed niet op. Veel plantaardige alternatieven zijn voorzien van vetten om de smaak goed na te kunnen bootsen. "Ga er niet vanuit dat voedsel gezonder is slechts omdat het vegan is", stelt Pinto. "Zoek naar voedingsmiddelen die op z'n minst 5 tot 10 gram per portie bevatten om er zeker van te zijn dat je er genoeg voedingswaarden uithaalt en dat je ze zullen vullen."

Vegan en veel sporten? Zo kom je aan je voedingswaarden

Vegan alternatieven

Een vegan burger kan minder calorieën bevatten dan een burger van vlees, maar Pinto wil mensen op het hart drukken dat dit dus niet automatisch gezonder is. "Ze mogen dan vegan zijn en minder calorieën bevatten dan het dierlijke product, maar het is belangrijk om te onthouden dat ze alsnog erg bewerkt kunnen zijn en maar weinig voedingswaarden bevatten." Om die reden moet je bepaalde vegan alternatieven zien als eten wat je niet te vaak moet consumeren.

Gebrek aan vitamines en mineralen

In Nederland zijn veel vleesvervangers en melkalternatieven wel voorzien van extra vitamines, maar dit geldt lang niet voor alle alternatieven – zeker in het buitenland gebeurt dit nog niet genoeg. Het is daarom ook goed om in je achterhoofd te houden dat niet alle plant-based alternatieven verrijkt zijn met vitaminen en mineralen die de traditionele versie ervan wel bevat. Dit geldt met name voor alternatieven voor melkproducten, zoals kaas, yoghurt en melk.

Volgens Pinto is het belangrijk dat je goed plant wat je gedurende de week wilt eten. Op die manier kun je achterhalen of je wel genoeg vitamines en mineralen zult eten. "Een gebalanceerd dieet is hoog in proteïne, calcium en ijzer". Genoeg binnenkrijgen van dat laatste is voor non-vegans soms al lastig, laat staan voor mensen die geen vlees eten. "Plantaardige diëten zijn van nature lager in ijzer. Mensen die last hebben van bloedarmoede kunnen om die reden misschien beter niet vegan gaan eten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, zijn vaak dierlijke producten."

Bron: Body & Soul | Beeld: Darina Belonogova (Pexels)